EVLERİMİZDE MARUZ KALDIĞIMIZ ŞİDDET, BİZİM İÇİN SOKAKTAKİ VİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİDİR

Cinsel istismar failleri affedilmeye çalışılırken İstanbul sözleşmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasası uygulanmazken ,evlerimizde maruz kaldığımız şiddet bizim için sokakta virüsten daha tehlikelidir.

2016 yılından bu yana farklı dönemlerde gündeme getirilen "erken yaşta evliliklere, çocuk istismarına af kanunu"olarak anılan evlilik durumunda çocuk istismarı faillerini cezasız bırakacak yasa düzenlemesi yeniden gündeme taşınmaya çalışılıyor.Kadınların tepkisi ve örgütlü mücadelesi ile 2016 yılından beri çekilen tasarının meclisin açılması ile yeniden gündeme getirileceği konuşuluyor.

"Erken yaşta evlilik"adıyla gizlemeye çalıştıkları yasa ile; 13 yaşındaki kız çocuklarının 28 yaşındaki erkeklerle evlendirmeyi meşrulaştırmak, kız çocuklarının eğitim hakkını elinden almak, ileride yeniden bu tip afları ihtiyaç olduğunun iddia edilmesine sebep olacak. Aralanan Bu kapı kız çocuklarının çocukluğunu ellerinden alacak,evlilik yaşını fiilen 13'e indirecek .Hatırlatırız ki 15 yaş altı her çocuğa yönelik cinsel davranış cinsel istismardır! suçtur! affedilemez!

Bizler biliyoruz ki kadınların, çocukların haklarına saldıran yasal düzenlemeler konuşulmaya başlandığında medya organları ve çeşitli kanallar aracılığıyla bu yasal düzenlemeye temel teşkil edecek biçimde kadınlara, çocuklara ,yönelik saldırı dili yaygınlaşmaya başlamaktadır. İstanbul Aydın üniversitesi öğretim üyesi Muttalip Kutluk özgüven'in 13 yaşını doğum için ideal yaş olarak ilan eden sözleri ve Fatih Erbakan'ın 15 yaşında biri cinsel olgunluğa eriştiğini göre rızası geçerlidir,sözleri de cinsel saldırı ve istismarı doğallaştırma gayretidir.Bu ifadeler kadına yönelik sistematik ataerkil saldırının bir parçası, haklarımıza yönelen tehdidin zeminini koruma gayretidir.

Cinsel istismar diye af niteliğinde getirilecek hiçbir yasal düzenleme ne hukuken ne de vicdanen toplumda kabul görmeyecektir. çocukların cinsel istismarına, tecavüze , evlilik kılıfı ile meşruluk kazandırmak, cezaların caydırıcılığını ortadan kaldıracaktır.Bir kerelik getirmek demek, daha sonraki tarihlerde işlenen cinsel istismar suçu faillerine affın yolunu açacaktır. çeşitli kanallar aracılığıyla sistematik biçimde sürdürülen istismarı meşrulaştırma gayretine karşı her alanda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz!

Güvende değiliz.evden çıkmayın diyenler aynı zamanda kadınların ev içinde maruz kaldığı şiddete yönelik, tek bir önlem bile almayanlar, sığınaklara kabulleri durduranlar. kadına yönelik şiddetle mücadele kanunun uygulanmasını sınırlandırmaya çalışanlar, cinsel istismar failleri affedilmeye çalışılırken, "İstanbul Sözleşmesi"ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasası uygulanmazken, evlerimizden maruz kaldığımız şiddet bizim için sokaktaki virüsten daha tehlikelidir!Güvenle evimizde kalabilmek için şiddete maruz kalmadığımız bir dünya için, evlerinde sokaklarında kadınlar için güvenli olacağız zamanlar için, virüse rağmen alanlara ineceğiz ve mücadele edeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması..

Evin TEKİN 
Eğitim Sen Batman Şubesi kadın sekreteri
Editör: Haber Merkezi