İSTANBUL - Öcalan’ın siyasi felsefesiyle küresel anlamda umut vaat ettiğini belirten Mechthild Exo, “Öcalan’ın düşünceleri Ortadoğu'da barış ve onur içinde bir yaşam için çözüm sunuyor. Aynı zamanda devam eden felaketlerin çözümü için bir model” dedi.

MA / Ferhat Çelik – Berna Kişin'in haberine göre; Küresel güçlerin organizasyonu ile 15 Şubat 1999 yılında Türkiye’ye teslim edilip, kendisi için özel olarak dizayn edilen İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne konulan PKK Lideri Abdullah Öcalan, 22 yıldır ağır tecrit altında. Öcalan’ın tecrit koşullarına rağmen yoğunlaştığı başlıca konulardan biri kendisini hedef alan bu komploya dair gizleri aydınlatmak oldu. Merkezinde yer aldığı sürece dair sis perdesini kaleme aldığı savunmalarında dağıtmaya çalışan Öcalan, bu sürecin akıllarda bıraktığı birçok soruya yine yaptığı değerlendirmeler ve savunmalarıyla yanıt oldu. Savunmalarında ortaya koyduğu paradigma Avrupa’nın birçok yerinde ders olarak okutulurken bu paradigma üzerine kitaplar ve makaleler yazılıyor. 

Bunlardan birisi de Yeni Yaşamı İnşa Diyalogları adlı kitap. Kitap, Öcalan’ın düşüncesiyle ilgilenen, ondan ilham alan akademisyenler, yazarlar ve devrimcileri bir araya getirdi. 2019 yılında Aram Yayınevi tarafından ilk basımı yapılan kitapta Öcalan’ın ortaya koyduğu paradigma üzerinde yazılan yazılar yer alıyor. Kitapta yazısı olanlardan birisi de Almanya Emden/Leer Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde “Kültürler-ötesi ve uluslararası gelişmeler” alanında öğretim görevlisi olan Dr. Mechthild Exo. Kitapta “Bağlantılar kurmak: Jineolojî, kadın özgürleşmesi ve barışın tesisi” başlığı altında değerlendirmelerde bulunan Exo, Öcalan’ın Jineoloji’ye olan katkısını açık bir şekilde dile getiriyor. 

Öcalan’ın uluslar arası bir komplo sonucu Türkiye getirilmesi, 22 yıldır tecrit altında tutulmasını, Öcalan’ın ortaya koyduğu paradigma ve Jineoloji’ye katkısını Dr. Exo ile konuştu.

HALA BARIŞI SAVUNUYOR

Oxo, Öcalan'ın uluslararası bir komplo sonucu Türkiye getirilip cezaevine konulması ve ağır tecrit altında tutulmasının siyasi ve toplumsal sorun olduğunu vurguladı. Öcalan’a verilen cezalar üzerinden “terörizm” algısı yaratılmaya çalışıldığını belirten Exo, “Abdullah Öcalan kaçırılmadan önce bir barış süreci başlatma niyetindeydi ve o zamandan beri de bu süreç devam ediyor. Öcalan, barış sürecinin bir an önce oluşması, toplumun sosyal sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini ve örgütlü sivil toplumu, özellikle örgütlü kadınları içeren demokratik bir sürecin olması gerektiğini savunuyor” dedi.

SÜREÇ ERDOĞAN TARAFINDAN BOZULDU

Öcalan'ın arkasında Kürtlerin olduğunu dile getiren Exo, “O hala Kürtlerin temsilcisi. Kürtler de Öcalan’ı hala temsilcileri olarak görmeye devam ediyor. Öcalan, 2015’te devletle yapılan barış görüşmelerinde Kürtleri temsil ediyordu. Fakat bu süreç Erdoğan tarafından durduruldu. Kürt sorununun demokratik çözümünün hâlâ ne Erdoğan tarafından ne de Türkiye'nin ortakları olan güçlü devletler tarafından çözülmek istenmiyor. Bu çok açık görülüyor. Almanya da barış süreci konusunda, toplumların, hükümetlere devlet şiddetinden ve güç mücadelesinden demokratik bir çözüme geçmeleri için baskı yapmak zorunda olduğunu savunuyor” ifadelerini kullandı.  

 DÜŞÜNCELERİ BİR MODEL

Öcalan’ın ortaya koyduğu ve savunduğu Demokratik Modernite paradigmasına da değinen Exo, şöyle devam etti: “Abdullah Öcalan'ın siyasi felsefesi inanılmaz.  Çok ilham verici ve yaşanabilir bir ütopyanın gerçekçi bir dünyası için hepimize küresel anlamda umut vaat ediyor.  Ataerkillik, devlet ve kapitalizmin ötesinde, ekolojik ve toplumsal yıkımların ötesinde bir yaşamı, öncü alarak komünal, radikal demokrasiye, cinsiyet özgürlüğüne ve doğayla dostluğa dayanan demokratik konfederal bir sistem sunuyor. Bu Ortadoğu'da barış ve onur içinde yaşam için olası bir çözüm. Aynı zamanda devam eden felaketlerin çözümü için bir model. Öcalan’ın fikirleri küresel anlamda tartışılıyor” diye belirtti.

ÖCALAN’IN JİNEOLOJİ’YE BAKIŞI

Jineloji’nin yeni bir sosyal bilim olarak yaşamı beslemesinin Öcalan’ın fikirleri arasında olduğuna dikkat çeken Exo, şöyle devam etti: “Jinelojiyi batılı, hakim akademik sistem içinde kabul görmeyi amaçlayan bir proje olarak değil, toplumsal ve kadın devrimi yolunda toplumun sorunlarını çözen bir araştırma ve eğitim olarak kabul ediyor. Jineloji, artık üniversitelerde eğitim olarak ele alınıyor. Örneğin, Almanya'nın kuzey batısındaki Emden Leer Üniversitesi’ndeki sosyal hizmetler bölümü ile Qamislo'daki Rojava Üniversitesi’ndeki jineoloji bölümü arasından 2018'den beri uluslararası ortaklık sözleşmesi bulunmaktadır. Rojava’daki jineoloji fakültesi ve jineoloji öğrencileri ile işbirliği içinde bir semineri yeni bitirdik. Ekim 2020'de ‘Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Jineoloji ile buluşuyor’ başlıklı çok başarılı bir akademik konferans gerçekleştirdik. Böylece, küresel olarak ve akademik çalışma açısından da Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin ne kadar değerli ve önemli olduğunu da kavrayabiliriz.”

İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLMELİ

Exo, herkesin Öcalan’ın felsefesi çerçevesinde Rojava devrimi ile oluşan modeli ve gerçekleşmiş olan ütopyayı savunması gerektiğine vurgu yaptı. Üniversitelerdeki ortaklık gibi Rojava ile başka konularda da ortaklığın yapılması gerektiğini belirten Exe,“Üniversite de yaptığımız gibi şehirler, sağlık projeleri, ekolojik projeler, kitapçılar ve diğer okullar arasında da yakın işbirliği ilişkileri kurabiliriz. Bununla birlikte, bu özerk özyönetim bölgesinin kabul edildiğini ve böyle bir şeyin mümkün olabildiğini gösterebiliriz. Sivil toplumda, komünal siyaset ve hatta devlet kurumlarında da bunun devamcısı olabiliriz. Fakat hala ve acilen ihtiyaç duyulan konu, Kuzey ve Doğu Suriye'deki özerk bölgenin devletler ve BM tarafından diplomatik düzeyde kabul edilmesidir. Özellikle kadın temsilcili özyönetim temsilcilerinin, barış görüşmelerine veya Suriye için yeni bir anayasa görüşmelerine davet edilmesi ve öncü olması gerekmektedir.  Acil olarak Türkiye’nin  Rojava'ya ve diğer bölgelere karşı saldırgan, emperyalist savaşlarını durdurması  gerekmektedir” diye konuştu.

'HERKESE ÖCALAN’I ANLATMALIYIZ'

Öcalan’ın çok önemli bir düşünür olduğunun altını çizen Exo, “Hepimiz onun ‘terörist’ olmadığını, güçlü bir parti hareketinin temsilcisi ve önemli bir siyasi düşünür olduğunu belirtmeliyiz. Hepimizin siyasi, akademik, felsefi tartışmalar için ve barış görüşmeleri, sosyal örgütlenmeler için ona ihtiyacı var. Bunu anlatabileceğimiz her yerde anlatmalı ve siyasi partilere çözüm konusunda baskılar yapmalıyız.  Öcalan’ı hapsederek, onu karalayarak, kriminalize ederek ve savaş kışkırtıcı, kadın düşmancı ve Recep Tayyip Erdoğan ile işbirliği yapan ‘bizim memleketimiz’ zihniyetini kırmalıyız” ifadelerini kullandı.  

ERDOĞAN YARGILANMALI

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin “Erdoğan’ı yargılamak için 100 Neden” başlığıyla bir kampanya başlattığını dile getiren Exo, “Erdoğan'ı devlet lideri olarak görevden alınması gerektiğini ve kadın öldürücü politikalarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından suçlanması gerektiğinin görülmesi gerekiyor” diye konuştu.  

Editör: Haber Merkezi