ANKARA-  İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, açıkladığı Eylül ayı raporuna göre, asker ve polis araçlarının neden olduğu olaylarda 3 çocuğun yaşamının yitirdiği kaydedilirken, 209 kişinin ise yaşam hakkının ihlal edildiği belirtildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Eylül ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre Eylül ayında 209 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 224 kişi cezaevlerinde işkence ve kötü muameleye maruz bırakılırken, düşünceyi ifade nedeniyle 9 gazeteci gözaltına alındı, 4 gazeteci ise tutuklandı. Raporda düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında Eylül ayında 4 gazeteci gözaltına alınırken 4 gazeteciye saldırı olduğu belirtildi. Düşünceyi ifade nedeniyle 12 gazeteciye soruşturma açıldı. Tanrıkulu raporunda, “ Ancak toplantı ve gösteriler sırasında kısa tutuklama süreyle gözaltına alınan gazeteciler olduğu unutulmamalıdır” diye belirtti.

Açıklanan rapora göre Eylül ayı içerisinde yargısız infaz ve rastgele ateş açma olaylarında 1’i çocuk 3 ölüm yaşanırken cezaevlerinde 3 kişi yaşamını yitirdi. Asker polis araçlarının neden olduğu olaylarda 3 çocuk öldürüldüğü belirtilen raporda 26 kadın cinayeti ve 175 iş cinayetleri yaşandığı aktarıldı.

‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE’

Raporda, Eylül ayında, cezaevlerinde en az 22 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirtildi.

‘BASIN AÇIKLAMALARINDA 251 GÖZALTI’

Eylül ayında örgütlenme özgürlüğü kapsamında 3 belediye başkanı, milletvekili, parti yöneticisi tutuklanırken, birçok eylemde kaç kişinin gözaltına alındığını saptamanın mümkün olmadığı için bu rakamın gerçeğin çok altında olduğunun belirtildiği raporda Eylül ayında 16 basın açıklamasına müdahale edildiği, basın açıklaması nedeniyle 2 kişinin tutuklandığı ve 251 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Raporda toplantı gösteri hakkı nedeniyle ise 13 kişiye soruşturma açıldığı belirtildi. (MA)

Editör: Haber Merkezi