MARDİN - Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün JİTEM hakkındaki beyanları üzerine Midyat JİTEM soruşturmasında tanık olarak dinlenmesi istendi.

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün JİTEM ve “faili meçhul” cinayetler ile gözaltında zorla kaybedilenlere dair açıklamaları üzerine halen soruşturma aşamasında olan Midyat JİTEM dosyasında tanık olarak dinlenmesi istendi. İnsan Hakları Derneği (İHD) adına avukat Erdal Kuzu, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda “Midyat ilçesinde 1992-1996 yılları arasında JİTEM tarafından zorla kaybettirilen, öldürülen yurttaşlara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında izah edeceğimiz gerekçeler ile Eski Mit görevlisi Mehmet Eymür’ün tanık olarak dinlenilmesi talep ediyoruz” dedi.

Dilekçede, JİTEM tarafından Midyat’ta 1992-1996 yılları arasında şehir merkezi ve kırsal bölgelerde resmi ve gayri resmi olarak gözaltına alınarak kaybettirilen kişilerin olduğunun net olduğu belirtilerek, “Bu kayıt dışı gözaltı ve kaybettirilmelerin resmi/gayri resmi bir örgüt olan JİTEM tarafından gerçekleştirildiği çeşitli iddianamelerin konusu olduğu gibi Meclis araştırma raporları ile sabittir. Başsavcılığınız tarafından JİTEM'in işlediği suçlara ilişkin 20.07.2014 tarihinde 2014/295 numara ile iddianame hazırlanmıştır” denildi.

‘YASAL ZORUNLULUK’

Eymür’ün açıklamalarında JİTEM’in gerçek olduğu ve işlediği suçları kendisinin de bildiği yönünde beyanları olduğunu ifade edilen dilekçede, “Maktullerin kaçırıldığı ve kaybettirildiği dönmede aktif olarak görev yapan bu görevlinin Midyat İlçesinde gerçekleşen zorla kaybettirme ve yargısız infazlara bilgisinin de olduğu açıktır. Bu kişinin sıfatı, taşıdığı sıfat ve yürüttüğü görevler, anlatımlarının mevcut soruşturma konusuna ilişkin olması dikkate alındığında söz konusu kişinin soruşturma kapsamında tanık olarak dinlenilmesi yasal zorunluluktur” ifadelerine yer verildi.

MİDYAT JİTEM SORUŞTURMASI HAKKINDA

Mardin’in Midyat ilçesinde 1994 ile 1996 yılında kaybedilen Şehmus Eroğlu, Hüsni Çankaya, Nihat Aydoğan, Abdüllatif Şahin ve Tevfik Ay ile 14 Mayıs 1995’te Midyat İlçe Jandarma Karakolu tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Mehmet Emin Atuğ, Şükrü Demir, Hizni Bilmen ve Abdülkadir Demir’in akıbetine ilişkin 2009’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapıldı. 30 Ocak 2012’de başlatılan soruşturmada 2014 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “yetkisizlik” kararı verilerek, dosya Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. 2020 yılında Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı da dosyada “yetkisizlik” kararı vererek, dosyayı Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı, çoğunun yaşları 60 ile 70 arasında değişen 9 kişi hakkında “Örgütün dağ kadrosuna katılmış olabilecekleri” yönünde fezleke hazırlayarak, dönemin Midyat Jandarma Komutanı Hilmi Kahraman, Astsubaylar Mehmet Ziya Odabaş, Metin Çetin, Murat Sevim ve Adem Kılıç hakkında 2007 yılında benzer suçlamadan açılan soruşturmada verilen “takipsizlik kararını” hatırlattı. 2020 yılında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen soruşturma dosyasında bugüne kadar bir ilerleme kaydedilmedi.

MA / Ahmet Kanbal 

Editör: Haber Merkezi