İSTANBUL - "F Oturumu"nun 501'inci haftasında Aysel Tuğluk’un durumuna dikkati çekildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği "F Oturumu" eyleminin 501’inci haftasını dernek binalarında gerçekleştirdi. Eylemin bu haftasında Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekildi. 

Salona, “Hasta mahpus Aysel Tuğluk serbest bırakılsın” pankartı asıldı. DBP, HDP ve Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) yöneticilerinin de destek veridği açıklamayı komisyon üyesi avukat Davut Arslan, okudu.

DEMANS HASTALIĞI GELİŞTİ

Aysel Tuğluk’un durumuna değinen Arslan, Tuğluk’un 28 Aralık 2016 tarihinden bu yana Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunduğunu söyledi. Tuğluk’un siyasal yaşamı boyunca sayısız zorluğa göğüs gerdiğini hatırlatan Arslan, Tuğluk’un annesini kaybetmesini ve cenazesinde yaşanan faşist saldırıları anımsatarak, “Burada yaşananlar Aysel Tuğluk’u hem bedenen hem ruhen ağır biçimde yıpranmasına ve bu yıpranmaya bağlı Demans hastalığının gelişmesine yol açmıştır. Söz konusu durum Üniversite Adli Tıp Anabilim Dalı raporunda da açıkça zikredilmiştir” dedi.

İNFAZ ERTELEME REDDEDİLDİ

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından oluşturulan raporda Tuğluk’un hayatını sürdürmek için ikinci kişilerin yardımına ihtiyaç duyduğunun açıkça belirtildiğini söyleyen Arslan, raporun Tuğluk’un cezasının ertelenmesi gerektiğini söylediğini dile getirdi.  Bu tıbbi hakikate rağmen Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın infaz erteleme talebini reddettiğini söyleyen Arslan, “Aysel Tuğluk için; annesinin naaşına yönelik ağır saldırının haksız tutukluluk ve hukuksuz ceza kararı ile birleşerek yarattığı ağır tabloya, şimdi de tıbbi hakikatlere aykırı biçimde hapishanede tutulması eklenmiştir” diye belirtti.

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Tuğluk’un hastalığının hızla ilerlemesi nedeniyle yaşamının tehlikeye girdiğinin altını çizen Arslan, “Hukuken verilmesi şart olan infaz ertelemesi kararının geciktirilmesi bir suçtur. Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyor, hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

MA-TUHAYDER Eş Sözcüsü Esin Çelik ise infazı ertelenen 200’ü aşkın hasta tutuklunun “topluma zarar verecek” bahanesiyle serbest bırakılmadığını belirterek,“Kendi yaşamlarını tek başlarına idame ettiremeyen bu insanların topluma nasıl bir zararları olabilir. Cezaevleri cenaze evlerine dönmesin bir an önce raporlara uyularak tüm hasta tutsaklar serbest bırakılsın” dedi.

DÜŞMANCA TUTUM

DBP İstanbul İl Eşsözcüsü Mustafa Mesut Tetik de yapılanların düşman hukukunda bile yeri olmadığına belirterek, "Kadın kurtuluş ideolojisine ve Kürt halkının özgürlük mücadelesine kan davası güden AKP-MHP faşizmi Aysel Tuğluk şahsında kadın kurtuluş ideolojisinin neferlerine düşmanca bir tutum sergiliyorlar. Bu tutuma karşı itirazımız günbegün yükselecek ve kitleselleşecektir. Aysel Tuğluk ve Mehmet Emin Özkan şahsında özgürlüğün neferlerine yönelik bu faşizan uygulamayı parti olarak kınıyoruz” diye konuştu.

HDP İstanbul İl yöneticisi Pınar Türk, Tuğluk başta olmak üzere 5 yıldır seçilmiş iradelerinin cezaevlerinde olduğunu ve serbest bırakılmalarını istedi. 

Kaynak: MA

Editör: Haber Merkezi