HDP'nin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli büyük medya ablukasının sürdüğü bir dönemde 3 yıl aradan sonra ilk kez merkez ana akım tv kanallarından birinde ekranlara çıktı.

Buldan ve Temelli Fox Tv'de "Liderler Fok'ta" isimli programda gazetecilerin sorularını cevapladı.

HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş haftalık 10 dakika olan telefonla görüşme hakkını programa telefonla bağlanarak kullanmak istemişti. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, iki üyenin muhalefet şerhiyle bu talebi kabul etmemiş, izne yetkili makamın Adalet bakanlığı olduğunu belirtmişti.

Pogramın ilk dakikalarında Eş Başkanlara "PKK'yı terer örgüt olarak görüyor musunuz" sorusu yöneltildi. Pervin Buldan bu soruya "Bu klişe soruları geride bırakmak lazım" diyerek cevapladı.

Buldan çözüm sürecinde İmralı hayetinde yer aldığının hatırlatılması üzerine "Bugün olsa yine yapardık. Çünkü barış istiyoruz. Gerçi adımız sonradan 'postacıya' çıkarıldı ancak barışta ısrarcıyız" dedi.

Pervin Buldan yeni bir çözüm sürecinin başlayıp başlamayacağı sorusu üzerine ise şöyle konuştu: "Şu anki AKP ile bir barış sürecinin yürüyeceğini sanmıyoruz. HDP'nin iktidara geleceği bir dönemde barış süreci elbette gündeme gelecektir. Şu andaki AKP ile barış ve müzakere yapılamaz. Elbetteki hatalarımız olabilir. (Barış sürecinin bitirilmesi konusunda) Ancak bir süreç vardı. O süreçteki tıkanıklıklar dile getirmeye çalışıyoruz.

"SİLAHA KARŞIYIZ"

Programda Selahattin Demirtaş'a iletilen sorulara verilen cevaplar yazılı olarak ekanlara getirildi. Demirtaş "HDP-PKK ilişkisi, HDP'nin şiddete bakışı nedir" sorusuna, "Burası hepimizin vatanı. Biz sivil demokratik siyasette ısrarcıyız. Silaha karşıyız. Bu nettir" dedi.

HDP’nin barajı geçemezse B palanınne olduğu sorusu üzerine Sezai Temelli de, “400 hesabı, anayasayı referanduma götürmeden değiştirme hesabıdır. Parlamentoya giremezsek yapacağımız eylem planı bellidir. Demokrasi sorununu aşmak istiyorsak muhatapların Meclis’te olması lazım” dedi.

Fatih Portakal'ın yeni bir çözüm süreci bağlamında değerlendirme yaparken Pervin Buldan'a dönerek, "Devlet nasıl terör örgütü ile görüşsün" demesi üzerine Buldan, "Devlet üç yıl boyunca örgüt ile görüştü. Ben o süreçteki temaslarda yer aldım. Devletin bana verdiği yetki ile Kandil'e gittim" diye cevap verdi.

"HENDEKLER DÖNEMİNDE DERDİMİZİ ANLATAMADIK"

Programda bölge illerinde kazılan hendekler ve ardından başlayan çatışmalı süreç programın odağına oturdu.  Soru soran gazeteciler Eş Başkanlara, HPD'nin hendeklerin kazıldığı dönemde PKK'yi eleştirmedikleri, hendeklerin kazılmasına engel olmadığı yönünde açıklama yapmaya zorlarken bir yandan da Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden gönderdiği cevapları gösterdi.

Hendek olaylarıyla ile ilgili soru üzerine Demirtaş da şu yanıtı gönderdiği belirtildi:

“Ne ben, ne HDP hendekleri, barikatları kazmadık. İlk ortaya çıktığı andan itibaren sürekli diyalog ve ikna yöntemleri kullanarak sonlanması için yoğun çaba sarf ettik. Hakkari merkez ve Silvan ilçelerinde de, ilk hendekler açıldığında Lice ve Cizre ilçelerinde de bu yöntemle başarılı olduk ve hendekler kapatıldı. Benim hendekleri destekleyen tek bir açıklamam yoktur. 15 Temmuz’da bir de baktık ki, meğerse bu evleri, insanları yakıp yıkanların tamamı darbeciymiş. Şu anda tamamı darbecilikten içeride! Maalesef ki biz de, o dönemde derdimizi iyi anlatamadık. Ayrıca hendeklerin kapatılması girişimlerimizde daha ısrarcı ve cesur olabilmeliydik. Bu noktada kamuoyu desteğini oluşturmada biraz da eksik kaldık galiba, buna güç getiremedik. Zamanında ve doğru siyasi müdahaleler yapamadık. AKP’nin hendekleri bahane ederek 1 Kasım seçimlerinde ağır bir savaş ve korku ortamına Türkiye’yi sürüklemesini önleyemedik. Bunlar bizim eksiklerimiz oldu.”

"MERAL AKŞENER İKİNCİ TURA KALMAZ"

HDP'nin ikinci tura kalması durumunda Meral Akşener ya da Muharrem İnce'yi destekleyip desteklemeyeceği sorusu üzarine, Demirtaş'ın ikinci tura kalacağına inandıklarını balirterek şunları söyledi: "Bu soruyu diğer adaylara sormak lazım. Acaba Demirtaş ve Erdoğan ikinci tura kalsa Demirtaş'ı destekleyecekler mi? Bu soruya cevap vermeleri lazım. Ben Meral Akşener'in ikinci tura kalacağını zannetmiyorum. İkinci tura kalacak adaylardan biri mutlaka Demirtaş olacaktır. Ancak Demirtaş dışında ikinci tura kim kalırsa kalsın kararı haklımıza danışarak vereceğiz." (POLİTİKA SERVİSİ)

 
Editör: Haber Merkezi