ANKARA–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP'li Mahmut Celadet Gaydalı, Bitlis'in Aşağı Olek, Yukarı Olek bölgeleri arasında bulunan ağaçların güvenlik gerekçesiyle kesilerek toprağa gömülmesini Meclis’e taşıdı.


MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, Bitlis’in Güroymak (Norşin) ilçesi ile yine Bitlis merkeze bağlı Aşağı Olek, Yukarı Olek bölgeleri arasında bulunan ağaçları kesilmesini, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.


Gaydalı, verdiği önergenin gerekçesinde güvenlikçi politikalar adı altında yapılan ağaç kesme uygulamalar ile doğanın yok edildiğini belirterek, “Kendinden olmayan tüm siyasileri cezalandırma amacı taşıyan AKP, maalesef kendi bölgesinde yetişmeyen tüm ağaçları da kesmek ve doğanın ciğerlerini yok etmek amacındadır. Bunun son örneği Bitlis’in Güroymak (Norşin) ilçesinde gerçekleşmiş, köylülerin gözleri önünde köy ormanları güvenlik gerekçesiyle yok edilmiştir. Bu ve benzeri uygulamalar Bitlis ilinde sistematik bir şekilde devam etmektedir. Maalesef binlerce askeri ve polisiyle güvenlik önündeki en büyük engeli ağaçlar olarak gören iktidar yapısı, Bitlis merkeze bağlı Aşağı Olek, Yukarı Olek bölgeleri arasında bulunan ağaçları kesmekte ve köy halkının bu ağaçları yakacak olarak kullanmasına dahi müsaade etmemek amacıyla toprağa gömmektedir” şeklinde ifadeler kullandı.


Gaydalı konu bağlamında Soylu’ya şu soruları yöneltti:


"* Güvenlik adı altında Bitlis’te kesilen ağaçların sayısı her geçen gün artmakta ve bu uygulamalar bakanlığınıza bağlı kolluk güçleri tarafından artık sistematik bir hal almış durumdadır. Bu doğrultuda son 5 yılda Bitlis’te “güvenlik” gerekçesiyle kaç ağaç kesilmiştir?


* Aşağı Olek, Yukarı Olek bölgeleri arasında kesilen ağaçların sayısı kaçtır?


* Kesilen ağaçların katliamından sonra ağaçların köy halkına dahi verilmemek üzere toprağa gömülmesinin gerekçesi nedir?


* Bir yandan ağaç katliamını gerçekleştiren kolluk kuvvetleri bir yanda da yöre halkına “ağaçları kesin, biz kesersek size vermeyiz” gibi telkinlerde ve tehditlerde bulunmaktadır. Kolluk kuvvetlerinin bu telkin ve tehditleri rahatlıkla yöre halkına yapabilmesinin temel sebebi uyguladığınız politik yaklaşımlarıdır. Kolluk kuvvetlerini bölge halkını sizin emriniz ile mi bu kadar rahat tehdit edebilmektedir? Bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?


* Bitlis il ve ilçelerinde ağaç kestikleri için ve doğaya zarar verdikleri için hakkında soruşturma başlatılan ve/veya soruşturma başlatılmış kimse var mıdır? Varsa kişi sayısı kaçtır?


* Bitlis ilinde kesmeyi düşündüğünüz daha kaç orman alanı bulunmaktadır?”
Editör: Haber Merkezi