Bir yanlışı düzeltelim
Van’da tartışılıyordu, ama son zamanlarda hem ortamlarda, hem de sosyal medyada daha da fazla tartışılmaya başlandı.

Konu; “gazeteci”, ya da “gazetecilik” adı altında, yapılan herhangi bir haber karşılığında ilgiliden ücret alınması…

Vatandaş bu konuda ne kadar bilgi sahibidir bilmiyorum, ama gazetecilik mesleğini sürdürenler, bilir ki ücret sadece ilan-reklam konusunda alınır, bir de gazetenin belli bir ücreti var, o fiyat üzerinden abonelik ücreti alınır, yoksa onun dışında herhangi bir konuda, yapılan herhangi bir haber için muhataptan ücret talep edilmez, haber için yapılan teklif de reddedilir.

Bunu Van’da yapanlar varmış... haber karşılığı ücret talebi, hatta bırakın talebi, dayatması, zorlaması…

Sosyal medyada isim verilmeden yapılan paylaşımlardan anlıyoruz.

Şundan da anlıyoruz; bazen haberini yaptığımız kişiler “kaç para vermem lazım” diyor, demek ki öncesinde bu kişilerden birileri “gazeteci” adı altında para almış!

Şimdi, yazının başında “bir yanlışı düzeltelim” derken şunun için dedim, evet, bu bir yanlış ve Van’da usulüne uygun gazetecilik yapan tüm arkadaşları ilgilendiriyor.

Leke yani, herkese bulaşıyor!

Bu, kendine “gazeteci” diyen ama aslında niyetleri kolay ve dürüst olmayan bir yoldan para kazanmak olanlara ait bu kötü davranış, tüm bir gazeteci camiasına mal oluyor.

Yolda geçerken, “ne gazetecisi, paracı bunlar” deniyor sonra.

Hatta, burada ifade etmeyeyim, daha ağır sözler…

Şimdi bu yanlışı nasıl düzelteceğiz?

Bir kere kendi adıma, yazının ulaşacağı insan sayısı oranında öncelikle şu hatırlatmada bulunmak isterim:

Sizden “gazeteci”, “haberci” adı altında işyeriniz olur, fabrikanız olur, özel bir işiniz olur, mesleğiniz olur, haber yaptırmak istediğinizde, sizden haber karşılığı para talep edenleri önce kınayın, sonra da bir gazeteci cemiyetine durumu anlatın.

Vatandaş buna uyarsa, bu, yanlışı bir düzeltme ve bir giderme yolu olabilir, evvela kanaatim o yönde.

Diğer bir çözüm yolu da, en kestirme olanı diyelim biz buna; bu işi meslek edinenler, yani vatandaştan haber karşılığı para alan, gazetecilikle alakası olan ya da olmayan şahsiyetler, artık bunu yapmayın, şimdiye kadar yaptınız, ama bundan böyle yapmayın, aslında işi düzeltecek olan sizlersiniz, bu huyunuzdan vazgeçerseniz, başka da hiçbir ayrıntıya gerek kalmaz.

Hiçbiri olmadı diyelim, ne vatandaş duydu ne de haber karşılığı para aldığı iddia edenler tınladı, o zaman bu gibi kişileri devre dışı bırakma işi, ikna, ya da her ne ise, gazetecilerin muhatap olduğu gazeteci cemiyetlerinin işidir.

Cemiyetler, zaten bu tür istikrarsızlıkların çözüm yeridir aynı zamanda, gazeteciye leke gelmemesi, işini başı dik bir şekilde yapması için ortam sağlarlar, sağlamalılar…

Bir duruma müdahil olurlar en azından…

Bu dedikoduları, iddiaları, belki de doğruları netleştirmek ve Van’da alın teriyle çalışan gazetecileri bu tür hak etmeyen ithamlardan korumak için önerilerim bunlar, çözümüm böyle, katkı yapmak isteyen olursa da hiç fena olmaz...
Editör: Haber Merkezi