VAN - Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atandıktan sonra ihraç edilen ve FETÖ suçlamasıyla ihbar edilen Gazeteci Adnan Bilen hakkında soruşturma başlatan savcılık, FETÖ ile ilgili bir bulguya rastlamayınca “KCK/PKK propagandası” iddiasıyla dava açtı.

Kayyum atandıktan sonra Van Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı, ihraç edilmeden önce Belediyenin Basın Müdürü olarak görev yapan Gazeteci Adnan Bilen hakkında FETÖ suçlamasıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulundu.

İhbar üzerine tüm GSM hatları, sosyal medya ve banka hesapları, gazete abonelikleri ile ilgili inceleme başlatan savcılık, yine Bilen'in FETÖ üyesi olup olmadığına dair Emniyet ve İçişleri Bakanlığı'ndan bilgi talebinde bulundu. Yapılan incelemeler ve bilgi talebinde bulunulan her iki bakanlıktan gelen yanıtlar sonucunda Bilen’in FETÖ ile bir ilgisinin olmadığı anlaşıldı.

Ancak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından savcılığa gönderilen bilgi notunda Bilen'in “FETÖ üyesi olmadığı, ancak PKK/KCK propagandası yaptığı” ileri sürüldü. Bu bilgi notu üzerine savcılık, gazeteci Bilen hakkında “PKK/KCK propagandası yaptığı” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianamede, Bilen'in sosyal medya hesabından yaptığı kimi paylaşımlar suç unsuru olarak gösterildi.

PAYLAŞTIĞI HABER SUÇ OLDU

Bu paylaşımlardan biri, sokağa çıkma yasakları döneminde Sur’daki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye dair “YDG-H'den Tahir Elçi olayı ile ilgili açıklama" başlıklı haber. Bilen’in farklı tarihlerde yaptığı "Şimdi bizden aldıkları en güzellerimizin vasiyetini yerine getirme zamanı" ile "Umarım öbür dünyada Türkiye yoktur" şeklindeki paylaşımları da “örgüt propagandası” sayıldı.

Yine 15 Eylül 2015 tarihinde Hacıbekir mahallesinde zırhlı araçtan açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 18 yaşındaki Vedat Balık'ın “örgüt mensubu” olarak gösterildiği iddianamede, Bilen'in yaptığı "Oxir Be Wedat (Hoşçakal Wedat)” paylaşımının suçlama konusu yapılması dikkat çekti.

Bilen’in 9 Şubat 2015 tarihinde gittiği Urfa'nın Suruç ilçesinde yer bildirimi yapması dahi suç oldu. Bilen'in "Türkiye cumhuriyeti siyasi haritasını paylaşarak Suruç ilçesini nokta olarak gösterip ‘Suruç/Kürdistan’ şeklinde yazı paylaşarak örgüt propagandası yaptığı” iddia edildi.

'ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ GAZETESİ BAYİLERDE' DEMEK BİLE SUÇ!

İddianameye konu olan paylaşımlar bunlarla da sınırlı kalmadı. Bilen’in KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin "Bu tarih sizin" başlıklı sayfasını paylaşmasının yanı sıra sadece "Özgürlükçü Demokrasi bayilerde" şeklinde paylaşım yapması da suç delili yapıldı.

'NEWROZ SUÇLAMA KONUSU SAYILDI'

Benzer şekilde Bilen’in Van Kalesi eteklerinde yüz binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasının fotoğrafı, “Öcalan-Bookchin mektuplaşmaları” başlıklı bir haberi “Kürt Halk Önderi” ifadesiyle paylaşması da yine suç sayıldı.

Bilen hakkında yaptığı bu paylaşımlar nedeniyle açılan davanın ilk duruşması 19 Temmuz'da Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (mezopotamyaajans)
Editör: Haber Merkezi