AĞRI-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Doğubayazıt’ta gözaltına alındıktan sonra 2 kişiyle birlikte tutuklanan gazeteci Aziz Oruç, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edilmedi.



Türkiye’de hakkında açılan davalar nedeniyle farklı yollardan Ermenistan’a gitmek isterken yakalandığı İran’da, işkence yapıldıktan sonra Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi sınırına terk edilmesiyle 11 Aralık 2019 tarihinde gözaltına alınıp, tutuklanan gazeteci Aziz Oruç bugün ilk defa hakim karşısına çıktı. 2’si tutuklu toplam 5 kişinin yargılandığı dava Ağrı 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.


Duruşmaya, gazeteci Aziz Oruç ile Muhammet İkram Müftüoğlu ve HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek tutuklu bulundukları Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilgi İletişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.


Pandemi gerekçesiyle, tutuksuz yargılanan 3 kişi ve avukatlar dışında kimse duruşmaya alınmadı.


Duruşma, kimlik tespitinin ardından sanık savunmalarıyla başladı.


ORUÇ: GAZETECİYİM


Gazeteci Oruç, gazeteci olduğunu belirterek, İran, Ermenistan ve Türkiye sınırında yaşadıklarını anlattı. Oruç, Türkiye sınırına bırakıldığı sırada yaşadığı korku nedeniyle birçok kişiyi aradığını ve ardından ulaştığı bir kişinin evine gittiğini söyledi. Oruç, kendisine sorulan ‘’Neden kontrol noktasında durmadın’’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Psiklojik olarak zor zamanlar geçirdim. Üzerimde kimlik yoktu. Yine üzerimde elbise yoktu. Bu nedenle kontrol noktasında inmek istedim.” Avrupa’ya gitmek için Ermenistan’a geçtiğini söyleyen Oruç, ‘’Örgütsel hiçbir faaliyetim yok. Ben gazeteciyim. Tahliyemi talep ediyorum’’ dedi.


TANIKLARLAR: İFADELERİMİZ POLİS YORUMU


Oruç hakkında savcılık aşamasında açık tanıklık yapan 2 kişi ise, Oruç’un örgütsel bir faaliyetine tanıklık etmediklerini, iddianamede geçen ifadelerin de “polisin yorumu” olduğunu söyledi.


Oruç ile birlikte yargılanan diğer sanıklar ise, amaçlarının sadece insani yardım olduğunu kaydetti.


 2 TAHLİYE 


Avukat savunmalarının ardından iddia makamı, Oruç’un tutukluluk halinin devamıma, tutuklu bulunan İkram Müftüoğlu ve Abdullah Ekelek’in ise adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini istedi.


Mahkeme, gazeteci Oruç’un tutukluluk halinin devamına, diğer 2 tutuklunun ise tahliyesine karar verdi.


Bir sonraki duruşma 21 Eylül’e ertelendi.

( Kaynak: MA )
Editör: Haber Merkezi