DİYARBAKIR - Gazeteci Ayşe Kara'nın Özgür Gazeteciler Cemiyeti üyesi olmasını "örgüt üyeliği"ne delil olarak gösteren savcı, celse arasında verdiği mütalaada Kara'nın 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. 

Gazeteci Ayşe Kara hakkında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davada, 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Celse arasında mahkemeye mütalaasını sunan savcı, DTK'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ve örgütün amacı doğrultusunda tabana yayılmasını sağlamak amacıyla ortaya koyduğu "Kent Meclisi, Demokratik Siyaset Akademisi, Kooperatifler ve DTK" şeklindeki 4 ayaklı paradigmasının 3'üncü ayağını oluşturduğunu savundu.

Mütalaasında DTK'nin kurucu meclis işlevi gören bir yapılanma olduğunu öne süren iddia makamı, DTK'nin “Kuzey Kürdistan Parlamentosu/Meclisi” olarak nitelendirildiğini ve PKK'nin özerklik stratejisin hayata geçirmek için Öcalan'ın talimatı doğrultusunda kurulduğunu savundu.

ÖGC ÜYESİ

Bünyesindeki diğer kurum, kişi, delegelerle birlikte yaptığı kongre ve konferanslarla sonucu DTK'nin 14 Temmuz 2011'de demokratik özerklik ilan ettiğini, 27 Aralık 2015'te ilan edilen özyönetimlere sahip çıktığını iddia eden Cumhuriyet Savcısı; Kara'nın, bahsedilen amaçları gerçekleştirmek üzere kurulduğunu savunduğu DTK'de Amed Bölge ve Kurum Delegesi listesinde olduğunu ileri sürdü. Gazeteci Kara'nın 2017'de DTK'nin “Kadın Delege” listesinde yer aldığı, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Kadın Kongresi (KJA) ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) üyesi olduğuna yer verilen mütalaada, söz konusu üyelikler ile Kara'nın üzerine atılı suçu işlediğini savundu.

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddia makamı, Kara'nın "örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını ve bazı haklardan mahrum bırakılmasını istedi.

Kara hakkında açılan davanın duruşması, 9 Kasım'da Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

(MA)

Editör: Haber Merkezi