Yeni Van Valisi M.Emin Bilmez'e çağrı!

AKP'nin değil Van'ın Valisi olun!

Daha önce 2000 bin yılında Muradiye İlçemizde Kaymakamlık yapmanızdan bu yana 18 yıl geçti. Van'ı az biraz tanıyorsunuz ama, siz ayrıca Büyükşehir Belediye kayyumu olarak atanacağınız için bazı hususları belirtmekte fayda var diye düşünüyorum.

Vali Bey Bey, bu kentte Valinin, belediye kayyımlarının, kurum amirlerinin hiç hazzetmediği bir gazeteciyim. Sert muhalefetimden ötürü sürekli olarak beni mahkemelere verip dururlar. Zamanımın büyük bir kısmını emniyet ve mahkeme salonlarında geçirmek zorunda kalıyorum. Özellikle sizden önce ki Van Valisi Murat Zorluoğlu ile aramız hiç iyi olmadı. Aslına bakarsanız zaten bende çok iyi olmasını istemiyorum. Bir gazetecinin kentin mülki amirleri ile arası çok iyiyse bilin ki o gazetecide bir sıkıntı vardır.

Şimdiden peşin peşin söyleyeyim. Sizin de yanlışlarınızı kamuoyuna açık açık yazacağım. Sözümü bugüne kadar esirgemediğim gibi bundan sonra da esirgemeyeceğimi bilmenizi isterim.

Şimdiden hakkınızda hüküm vermek doğru olmaz ama siz hâlihazırda yeni görevinize başlamış iken, size bu kentte çalışan bir gazeteci olarak bazı tavsiyelerde bulunacağım.

Beni dinlersiniz, veyahut dinlemezsiniz siz bilirsiniz ama bunlara uymanız hepimizin faydasına olacaktır. Aksi davranır ve yine önce ki Vali Zorluoğlu gibi hareket ederseniz, bende o zaman size yönelik eleştirilerimi halkımızın ve kentimizin iyiliği için yapacağım. Neticede kamunun faydası her şeyden önemlidir.

Sonra, ben görmedim, okumadım, duymadım demeyin!
İlk olarak size bir hikâye anlatacağım,

1950 seçimlerinden önce seçim propagandası için il il gezen ve gittikleri her yerde tartaklanan, hakarete uğrayan Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar ve arkadaşlarını Urfa'da Vali Hikmet Kümbetlioğlu karşılar. Celal Bayar ve arkadaşları Valinin makamında oturur şaşkınlık içinde 'Vali nedir bu ilginin sebebi' diye sorar. 'Bu ülkede muhalefetin lideri, iktidarın lideri de benim için birdir. Ben devlet adamıyım ve siyasi partiler arasında ayrım yapmam' der. Ancak bunun duyulmasının ardından Ankara'da CHP'liler ayağa kalkar 'Demokratik vali istemiyoruz' diye yaygara kopunca dönemin CHP iktidarı tarafından Elazığ'a Vali olarak atanır.

Seçimler yapılır ve Demokrat Parti iktidara gelir. Celal Bayar Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes Başbakan olur. Muhalefete düşen CHP'de ise yaşlı ismet İnönü'nün yerine Genel Sekreter Kasım Gülek, Elazığ'a ziyarette bulunur. Bu defa Elazığ'da bulunan Vali Hikmet Kümbetlioğlu, CHP Genel Sekreterini makamında ağırlar ve yine aynı sözleri söyler. 'Benim için muhalefet ve iktidar birdir. Ben siyasi partiler arasında ayrım yapmam"

Ama bu defa da Elazığ'da Demokratik partililer ayağa kalkar 'Halk partili Vali istemiyoruz' şeklinde tepkiler üzerine Başbakan Adnan Menderes, Valiyi makamına çağırır ve azarlar. Sonra da der ki : Bana Elazığ'dan bir kaç isim ver orada bir il kurulu oluşturacağım, birlikte çalışırsınız. Vali Kümbetlioğlu, 'Bunu yapamam der ve müsaade isteyerek Başbakanın makamından ayrılır.

Bu duruma çok sinirlenen Menderes, Valiyi Çankaya Nufüs Müdür Yardımcılığına atar ama bu kararı imzalaması gereken Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Urfa'da kendilerine o ilgiyi gösteren Valiyi incitmez ve Hatay'a Vali olarak atar.

'Ne oldum demeyeceksin, ne olacağım diyeceksin' derler ya Vali Kümbetlioğlu, gün gelir Danıştay Başkan Yardımcılığına atanır. 27 Mayıs darbesi olmuştur ve Menderes'i askerler sorgulaması için eski Vali, yeni Danıştay Başkan Yardımcısı Hikmet Kümbetlioğlu'nun odasına getirirler. Eski Vali yine ayağa kalkar, Menderes'e saygıda kusur etmez. Menderes, 'Devlet böyle bir şey işte Vali bey' der. İkisinin de gözleri dolar. Vali derki, 'Ben terbiyemi devletten değil, milletten aldım. Siz hala bizim başbakanımızsınız"

Yeni Van Valisi Mehmet Emin Bilmez bey, size bu hikayeyi anlatmamın sebebi şu :

Bu kentte yer yer yüzde 75 gibi bir oy alan HDP'ye olan yaklaşımınız çok önemli. Sizden önce ki Valiler maalesef AKP İl Başkanı gibi davrandıkları için kentte önemli sorunlar yaşandı. Sizden isteğim Vali Hikmet Kümbetlioğlu gibi siyasi partiler arasında herhangi bir ayrımcılık yapmadan hepinize eşit mesafede yaklaşmanızdır. Kutuplaşmayı derinleştiren değil, bu kutuplaşmayı ortadan kaldırmanız daha güzel bir Van’ı mümkün kılacaktır. Sizden isteğimiz bir siyasi partinin değil, herkese eşit yaklaşan bir Vali olmanızdır. Hele önümüzde ki yerel seçimlerde böyle davranmanız çok önem taşımaktadır. Netice itibariyle kayyum göreviniz 31 Mart’ta sona erecek ama muhtemelen Valiliğiniz, bir süre daha devam edecek.

Van'ın en büyük sorunlarından biride otopark sorunudur. Daha önce DBP’li Belediye döneminde yapılan otoparkı yıkarak iş merkezine çeviren Vali Zorluoğlu, otopark parası adı altında Aksaraylı bir firmaya ihaleyi vermiş ve halkımızı zor durumda bırakmıştır. İsteriz ki halkımıza yapılan bu eziyete derhal son vermenizdir.

Size bir önerim de Bir Kısım Van medyasına kesinlikle inanmamanız… Hakkınızda göreve gelir gelmez övgü dolu haberler yapacaklar. Tamamen ticari kaygılarla yapılmış bu övgülerin sakın etkisinde kalmayın. Hele size yakın bazı basın danışmanları var, onların kılavuzluğunda hiç hareket etmeyin. Onlar ki biz eleştiren gazetecilere aylardır ambargo uyguluyorlar. Bilgisiz oldukları kadar yeteneksiz bu insanları kendinizden uzaklaştırırsanız, bir gün buradan gittiğinizde en azından Van halkının sizi sevgiyle, saygıyla hatırlamasını sağlamış olursunuz.

Edremit ve Gürpınar kayyumları da hassas olmanız gereken bir konu. Kayyumluğu çok fazla abartılı olarak gördükleri için kendilerini her şeyin üstünde görüyorlar. Uyguladıkları politikalarla iki ilçe halkını canından bezdirdiler. Onlara gereken uyarıyı yapmanız sanırım iyi olacaktır.

VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş var… Özellikle ona çok dikkat edin. Geçen ay gidip AKP Elazığ aday adayı olan ancak partisi tarafından bu göreve uygun görülmeyip Van’a geri gönderilen bu şahsı derhal görevden almanız Van kamuoyunun sizden talebi ve isteğidir. O kurumda ne olduğuna dair geniş bir soruşturma açmanızı talep ediyoruz.

Sizden önce ki Van Valisi Murat Zorluoğlu, bizim gibi eleştiren gazetecilere hiç iyi davranmadı. Sürekli mahkemelere verdi… Sorun değil sizde verebilirsiniz ama bence siz bunu yapmayın. Yandaş medyadan daha çok muhalif ve eleştiren basının söylediklerini de göz önünde bulundurun. Çünkü size gerçekleri yalnızca onlar söyler.

Ha bu arada Kapıköy Sınır Kapısını ‘açmak bana nasip olacak’ diye fazla heveslenmeyin. O sınır kapısını açan 11’inci Vali olacaksınız o kadar. O kapıyı açmanın artık bir özelliği kalmadı ve sizde sadece bir açılış yapacaksınız ama kapının gerçekten açılmayacağını hepimiz biliyoruz.

Yerinizde olsam sizin yanınıza gelip, 'Van cazibe merkezi olacak' diyenlerin ağzının ortasına tokadı indirirdim. Tabi siz bunu yapmayacağınıza göre en azından şunu bilin Vali Bey, onlar bu yalanı Van'da 15 yıldır tekrarlayıp duruyor.

Size çağrımı Hz.Ali’nin, Mısır’a Vali olarak atadığı Eşter En Neha-iye yazdığı mektuptan bazı bölümleri yazarak bitiriyorum.

“Bil ki ey Malik!”
“Seni, senden önce adaletle ve zulümle hüküm sürenlerin bulunduğu bir beldeye gönderdim.Halka karşı sevgi ve iyilikte bulunmayı kendine şiar edin. O insanlar yaratılışta senin eşitindir. Sana en sevimli gelen şeyler şunlar olsun: Hak hususunda orta yolu tutmak, adaleti herkese yaymak ve halkın rızasını kazanmak”

Yeni Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Bey, benden söylemesi, gerisini siz bilirsiniz.

Sonra, demediniz deme!
Editör: Haber Merkezi