VAN  ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Gazeteci Oktay Candemir hakkında, yaptığı haberler ve sanal medya paylaşımları gerekçesiyle son 4 yılda 40 soruşturma açıldı. 

Devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker'in açıklamaları sonrasında devlet-mafya-siyaset ilişkileri ortaya saçılırken, medya patronları, gazetecilerin de kirli ilişkileri bir bir ortaya çıktı. Gazetecilik mesleğini maske olarak kullanan, rüşvet alan, nüfuz ticareti yapan, yargıyı etkileyen, yasa dışı ilişkileri iş edinenlerin ilişkilerin ortaya çıkmasıyla yaşanan “çürümüşlüğü” gözler önüne serdi. 

Gazetecilik adı altında bu kadar kirli ilişkiler ortada dururken, diğer yandan kamu yararına haber yapan, gerçekleri ortaya koyan, yazan, çizen gazeteciler hakkında ise neredeyse her gün soruşturma açılıyor, davalar görülüyor, cezalar veriliyor.

Van’da uzun yıllardır gazetecilik yapan Oktay Candemir hakkında, son 4 yıl içinde 40 soruşturma açıldı. 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde Edremit Belediyesi’ni 7 bin fazla oy almasına rağmen KHK’li olduğu gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit yerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından mazbata verilen AKP’li aday İsmail Say’ı sanal medyada eleştiren Candemir, hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade verdi. 

SANAL MEDYA PAYLAŞIMI

23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Say’ın temsilen belediye başkanı koltuğuna çocuğun oturulduğu fotoyu sanal medyada paylaşan Candemir, şunları belirtti: “Bak Bejan seçimi HDP’ye karşı farkla kaybettim. Ama İçişleri bakanımız onlara mazbata vermedi ve ben avantadan başkan yaptı. Sana oku adam ol falan diyecem ama o eskidendi, şimdi iktidar arkandaysa başkan sensin. Seçim meçim hikaye beni örnek al. İsmail Say: Beleşten başkan.” 

Candemir’in paylaşımı sonrasında Say’ın 24 Nisan’da Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Say’ın şikayeti sonrasında hakkında soruşturma başlatılan Candemir, 17 Haziran’da Van Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak, ifadesi alındı. 

Son 4 yılda hakkında açılan 40 soruşturma için ifade verdiğini anlatan Candemir, daha önce Edremit Belediye Başkanı hakkında yaptığı paylaşımdan dolayı da ifade verdiğini aktardı. Yerel seçimlerde HDP Edremit’i kazanmasına rağmen adayın KHK’lı olması gerekçe gösterilerek mazbatayı AKP’li adaya verilmesini eleştirdiğini dile getiren Candemir, “23 Nisan Çocuk Bayramı Günü, belediye başkanın kendi yerine çocuğu oturmasının doğru olmadığını söyledim. Kazanmadığı halde başkan olmasının doğru olmadığını, demokrasiyle alakası olmadığını belirttim. Demokrasi için kendisinin bile oturmaması gerektiğini söyledim. Sırf bu söylediğim, hakkımda soruşturma açıldı ve bunun üzerine emniyete gidip ifade verdim” dedi. 

VAN'DA BASKILAR ARTTI 

Son dönemde gazetecilere yönelik Van’da baskıların artığına dikkat çeken Candemir, “Gazetecilere sokakta haber yaptırılmıyor ya da darp ediliyoruz. Van’da eylem ve etkinlik yasağıyla özel bir politika yürütülüyor. Bu özel politikayı deşifre eden, ifade düşünce özgürlüğünü savunan, Van halkının baskı altına olduğunu yazan gazeteciler hakkında davalar açılıyor. Gazeteciler haber yapmak için değil, mesleğimizi yerine getirdiğimiz için adliyelere gidiyoruz” diye konuştu. 

ÇİFTE STANDART 

Candemir, “İnsanların adalete olan güveni zedeleyen bir durumla karşı karşıyayız. Sedat Peker’in delileriyle belgelerle ortaya koyduğu bir durum var. Bununla ilgili herhangi bir savcı kılını kıpırdatmazken, bize her hangi suç bulunmayan sanal medya paylaşımlarından dolayı hemen soruşturma açılıyor. Muhalif gazetecilerin yaptığı haberler, analizler suç olarak sayılıyor. Ortada görevini yapmayanlar var ama görevini yapamaya çalışan gazetecilerin de görevini yapmalarına engel oluyor. Her şeye rağmen, mafyayla ilişkisi olan gazetecilik etik ve ahlakını çiğneyerek, gazeteciliği ayaklar altına almak isteyenlere rağmen onurlu gazeteciliği yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MA / Cemil Uğur

Editör: Haber Merkezi