ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/MERSİN - 2 yıl 1 aydır tutuklu bulunan gazeteci Zehra Doğan tahliye oldu. Zehra, cezaevi çıkışında "Nerede olursam olayım sizlerle olmaya ve mesleğime devam edeceğim" dedi.


Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında ilçeden yaptığı haberlerden ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı "Örgüt propagandası" suçlamasıyla tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Jin Haber Ajansı (JİNHA) editörü gazeteci Zehra Doğan tutuklu bulunduğu Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi. Zehra'yı cezaevi çıkışında meslektaşları çiçekle karşıladı.


'Açlık grevlerine ses verilmeli'


Zehra'nın cezaevi önünde açıklama yapmasına izin verilmezken, daha sonra yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Cezaevinden çıkmak beni mutlu etse de geride arkadaşlarımı bıraktığım için üzgünüm. Şuan cezaevlerinde devam eden açlık grevleri var. Ve durumları her geçen gün ağırlaşıyor. Cezaevlerinde Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevlerine bir an önce ses verilmeli" dedi.


Zehra uzun zamandır mesleğinden ayrı kalmasına ilişkin ise "Nerede olursam olayım aranızda olmaya ve mesleğime devam edeceğim" dedi. Zehra son olarak da tüm meslektaşlarına selamlarını iletti.


Ne Olmuştu? 


Gazeteci ve ressam Zehra Doğan 23 Temmuz 2016'da Mardin'de gözaltına alınmış ve Nusaybin'de yaptığı haberler ile çizimlerinden dolayı "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt propagandası" suçlaması ile 4.5 ay Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu kalmıştı.


Zehra, 9 Aralık 2016'da hakkındaki suçlamalar nedeniyle açılan davanın ilk duruşması Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü. İlk duruşmada Zehra'nın "örgüt üyeliği" suçlamasından beraatına, "örgüt propagandası" suçlamasından tutuksuz yargılanması kararı verilmişti.


Daha sonra yerel mahkemenin verdiği 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından 2 Haziran 2017'de onaylanması ile Zehra tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaeci'ne gönderildi. Zehra, Ekim 2018'de 20 kadın ile birlikte Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi.

Zehra'nın cezaevinde kaldığı süre boyunca resim malzemelerine el konulmuş ve kendisine verilmemişti. Bunun üzerine Zehra kendi imkanları ile gazete, çarşaf üzerine resimlerini çizmeye devam etmişti.


Sîsê ana beni kapıya kadar uğurladı 


Koğuş arkadaşı Sîsê Bingöl'ün sağlık durumu hakkında da bilgi veren Zehra, kendisini kapıya kadar uğurladığını dile getirdi. Sisê'nin sağlık durumunun ağırlaştığını söyleyen Zehra, dışarıya "Mücadeleme devam edeceğim" mesajını iletmesini istediğini kaydetti.

JINNEWS
Editör: Haber Merkezi