KARS - Kürt siyasetçi Mahmut Alınak hakkında, "Mehmet Tunç ve Bêkes" adlı kitabı gerekçe gösterilerek "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasına katılmadığı gerekçesiyle İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce yakalama kararı çıkarılmıştı. Alınak, yakalama kararı üzerine 14 Ocak'ta Kars Adliyesine giderek, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ifade vermişti. Alınak, bu sırada kendisine ilişkin "İnfaz Büro önünde yakalandığı" şeklinde tutanak tutan 2 polis hakkında "gerçeğe aykırı" gerekçesiyle şikayetçi olmuştu.  

TAKİPSİZLİK VERİLDİ

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, polisler K.D. ve O.O. hakkında yapılan suç duyurusunda "takipsizlik" kararı verdi. Kararda, K.D. ve O.O.'nun verdikleri ifadeler esas alındı. K.D., ifadesinde tutanağı İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına istinaden tuttuklarını ve resmi bir belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenlemediklerini söyledi. O.O. ise, benzer ifadeler kullanarak, suçlamayı reddetti. 

Kararda, "14/01/2021 tarihinde müştekinin bizzat Kars Adliyesi İnfaz Bürosuna müracaat ederek yakalamanın yerine getirilmesini istediği, şüphelilerin ise kendilerine gelen bilgi üzerine Kars Adliyesine intikal edip, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinin yakalama kararını yerine getirerek tutanak tanzim ettikleri, şüphelilerin bu işlemi görevleri gereği yerine getirdikleri, her ne kadar müştekinin yakalama emrinin yerine getirilmesi için bizzat müracaatta bulunmuş olduğu değerlendirilmiş ise de, tutanak tutulan yerin aynı bina içerisindeki yer olduğunun görüldüğü, buna ilişkin tutanaktaki usulsüzlük iddiasının şüphelilerin üzerlerine atılı bulunan suçların kast unsuru ile uyuşmadığı, açıklanan nedenlerle, görevlerini yerine getiren şüpheliler hakkında üzerlerine atılı bulunan suçların yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından..." ifadelerine yer verildi. 

KELEPÇE TAKMAK İSTEYEN POLİS

Alınak'ın avukat oğlu Bişar Abdi Alınak, karara itirazda bulundu. Kars Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan itirazda, K.D. adlı polisin, 17 Şubat 2020 tarihinde Mahmut Alınak'a zorla kelepçe takmak isteyen polis memuru olduğu belirtildi. 

Av. Alınak, "Bu ülkede 'ben ne yaparsam yapayım bana birşey olmaz' duygusu ne yazık ki kurumların çoğuna sirayet etmiş durumda. Bu durum vatandaşı, keyfi davranan kolluk önünde korunaksız kılmakta. Çürüme tüm hızıyla devam ediyor" şeklinde karara tepki gösterdi.  

Editör: Haber Merkezi