ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ ANKARA - “İkinci Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyeti” raporunu açıklayan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, yüzde 83.9 oranında kişinin ülkeden gitmek istediğini belirterek, “Türkiye’de insanlara yönelik son derece suçlayıcı, itham edici ve yasal kriterleri suç ilan eden bir yaklaşımla yaklaştığını gördük” dedi.


Mezopotamya ajansının haberine göre: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “İkinci Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyeti” raporunu Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Gergerlioğlu,  raporun 7 aylık bir çalışma sonucu hazırlandığını belirterek, çalışmanın OHAL’in ikinci yılının toplumsal maliyetlerini ölçme amacıyla yapıldığını ifade etti. Gergerlioğlu, KHK ile ihraç edilenler, ihraçların yakınları ve KHK ile ihraç edilmeyip OHAL’e “dışarıdan bakan” kişilerden oluşan üç grupta yapılan değerlendirmeler yapıldığını ifade ederek 3 bin 776 kişiye soru yöneltildiğini söyledi.


‘MAĞDURLAR VE YAKINLARI AĞIR BİR TABLOYLA KARŞI KARŞIYA’


Gergerlioğlu, şöyle konuştu: “Sadece Türkiye’ye mahsus değildi, 40 küsür farklı ülkeden de farklı insanlarımız katıldı ve cevaplandırdı. Uluslararası bir çalışma  oldu.  Yani Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşı olan ve Türkiye dışında olan birçok vatandaşımızın katıldığı bir çalışma oldu ve çok önemli sonuçlar çıktı ortaya. Mağdurlar ve yakınları ve olayı dışarıdan tahlil edenlerin çok ağır bir tabloyla karşı karşıya olduğunu gördük. Adeta Türkiye’de darbe sonrası ilan edilen OHAL’in tüm Türkiye’de insanlara yönelik son derece suçlayıcı, itham edici ve yasal kriterleri suç ilan eden bir yaklaşımla yaklaştığını gördük.”


‘TÜRKİYE’DE CADI AVI YAPILIYOR’


OHAL ile birlikte 135 bin kişinin ihraç edildiğini, yüzlerce insanın tutuklandığını belirten Gergerlioğlu,  “Ortaçağ’da da bunun benzeri yapılmıştı. Suçlu ilan edilenler cadı ilan edilmişti, şeytan ilan edilmişti. Onları öldürmek adeta farzdı. Şu anda da insanlar suçlu ilan ediliyor, cadı ilan ediliyor ve adaletsiz hukuksuz bir şekilde cezaevinde bulunduruluyor. İşlerinden atılıyor ve sosyal ölüme maruz  bırakılıyorlar. KHK ile ihraç edilenler terörist ilan ediliyor ve onların çocukları da terörist ilan ediliyor” dedi.


İHRAÇLARIN YÜZDE 86.6’SI SORUŞTURMASIZ İHRAÇ EDİLDİ


 Gergerlioğlu, rapordaki şu verileri açıkladı:


“* OHAL’de ihraç edilenlerin yüzde 86.6’sı  doğrudan soruşturmasız ihraç edildi.


* Kurumca açığa alınma ve soruşturma sonrası ihraç yüzde 30.5


* KHK ile çalıştığı kurumun kapatılması sonucu yüzde 18 kişi işsiz kaldı.


* Kurumsal Yönetim Kararıyla doğrudan ihraç edilme oranı yüzde 17


* Kurumca açığa alınma ve soruşturma sonrası göreve iade yüzde 6


* Kurumca açığa alınma sonrası hala açıkta bekletilme yüzde 6


* KHK ile işlettiği ortağı olduğu kurumun kapatılması yüzde 5


* Harp Okulu öğrencisi iken okullarının kapatılması sonucu mağduriyet yüzde 5


* Polis Okulu öğrencisi iken okullarının kapatılması sonucu mağduriyet yüzde 1.7


* İdarece açığa alınmadan yapılan soruşturma sonrası göreve iade yüzde 0.7


 KHK MAĞDURLARI HANGİ SIKINTILARI YAŞADI?


* KHK mağdurları yüzde 95.3 oranında ekonomik sıkıntılar yaşıyor


* İtibarsızlık ve dışlanma yaşayanların oranı, yüzde 86.6


* Psikolojik sorunlar yaşayanların oranı yüzde 84.6


* İşsizlik, iş bulamama sorunu yaşayanların oranı yüzde 83.1


* Sosyal çevreleri dağılanların oranı yüzde 78


* Sosyal güvencesizlik sorunu yaşayanların oranı yüzde 69.4


* Stres veya sıkıntılar sonucu anne–babaları hastalanan, kansere yakalanma oranında artışın olduğu, var olan hastalıklarda ilerleme oranı yüzde 51.3  Sağlık sorunlarında veya eski hastalıkların nüksetmesi oranı yüzde 45.3


* Yüzde 41.6’sında ailenin bölünmesi ve dağılması yaşandı


* İhraçlarla birlikte aile içinde maddi ve manevi sorunların yaşandığı kişi oranı ise yüzde 30’dan fazla. İhraçlar nedeniyle boşanma oranı ise yüzde 6.  Yüzde 14 bebek ve çocuklarda ise sağlık sorunları başladı.


* Mağdur veya aile fertlerinden en az birisinin intihar girişiminde bulunduğu kişi oranı yüzde 6.1. Yaşadığı stresten dolayı düşük yapan kadın oranı ise yüzde 4.4


* Engelli yakınlarının yardımlarının kesilme oranı ise yüzde 2.2


* İhraç edilen engelli kişi sayısı 5 bin


* Doğrudan mağdurun veya aile fertlerinden intihar eden kişi oranı yüzde 1.2. Tespit edilen intihar sayısı 60. OHAL nedeniyle anne-babaların tutuklanması nedeniyle devlet koruması altına alınan çocuk oranı yüzde 1.”


CEZAEVİNDE KÖTÜ MUAMELE GÖRENLERİN ORANI YÜZDE 91


Raporda, ihraçların yüzde 50’sinin şuanda işsiz kaldığı, yüzde 14’ünün gündelik işlerde çalıştığı, yüzde 20’sinin ise kendi işini kurduğu belirtildi. Raporda, OHAL’de yüzde 91 oranında kişinin cezaevinde kötü muamele gördüğü belirtilirken, yüzde 61.3 oranında kişinin cezaevlerinde havalandırmaya çıkarılmadığı, yüzde 56.4’ünün gözaltında sözlü şiddet, hakaret, aşağılama gördüğü belirtildi. Raporda, cezaevlerine alınan Kürtçe kitap sayısının oranı ise yüzde 4 olarak belirtildi. Cezaevlerinde cinsel şiddet gören kişi oranı yüzde 3.1. Raporda, yaşadıkları ihlaller karşısında hukuka güvenmediği için şikayette bulunmayan kişi oranı yüzde 54.2 olarak belirtildi. Ülkeden gitmek isteyen kişi oranı ise yüzde 83,9.
Editör: Haber Merkezi