DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-“İslam’da hak ve adalet” panelinde konuşan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’de artık sorunların İslam’ın siyasi anlayışıyla çözülemediğini belirtirken, Prof. Dr. Nurettin Turgay ise “Gerçek yolunda yürümeliyiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, “İslam’da hak ve adalet” başlığıyla Sur ilçesinde bulunan bir otelde panel düzenledi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Prof. Dr. Nurettin Turgay’ın konuşmacı olduğu panele, çok sayıda yurttaş katıldı.

ÖZ ELEŞTİRİ

Panelde konuşan Gergerlioğlu, Türkiye’de iktidarın sorunların artık İslam’ın siyasi anlayışıyla çözemediğini ve mazeretlerle ilerleyemeyeceği belirterek, Müslümanların özeleştiri vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de insan hakları sorunları, Kürt sorunu, inançlar sorunu, Alevi sorunu, kadın sorunu vb. gibi birçok sorunun halen devam ettiğine dikkat çeken Gergerlioğlu, “İslam kadınları koruyan bir din iken, bugün iktidar kalkıp İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdı. Kadınlar açısından oldukça önemli olan bu sözleşmeyi bazı İslami kesimlerin oylarını almak için kaldırıldı” dedi.

‘KABUL EDİLMEZ’

İslam’da herkesin eşit olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “Leyla Güven ve cezaevi arkadaşları, cezaevinde Kürtçe şarkı söyleyerek halay çekmeleri nedeniyle disiplin cezasına çarptırıldılar. Cezanın verildiği dosyadaki tutanakta ise Kürtçe halen bilinmeyen dil olarak kayıtlara geçirildi. Bu kabul edilemez bir durumdur” diye belirtti.  Gergerlioğlu, Didem Arslan Yılmaz’ın sunuculuğunu yaptığı programda, Kürtçeye yönelik söylemlerini ise "devşirilmiş olmak" olarak değerlendirdi. 

DİL VE KÜLTÜR VURGUSU  

Daha sonar konuşan Prof. Dr. Nurettin Turgay ise, yeryüzünde adaletin ve eşitliğin herkes için olduğunu, ırkların birbirinden üstünlüğünün söz konusu olmadığını söyledi. Alimlere, müftülere, imamlara seslenen Turgay, “Kalkın deyin; Allah ne kadar Türklerin rabbi ise hak, hukuk ve adalette de o kadar Kürtlerin de rabbidir. Sizler bunu deyin ellerinizi öpeceğim ama bu gerçeği kendilerine söylediğinizde sizleri ‘terörist’ olarak görüyorlar. Herkesin kendi diline, kültürüne sahip çıkması gerekir. Gerçek yolunda yürümeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Turgay’ın konuşmasının ardında panel, soru cevap şeklinde devam etti.

Haber MA Fotoğraf ve Videoo Ötekilerin Gündemi 

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

ÖTEKİ TV Youtube kanalında ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook https://www.facebook.com/otekileringundemii

Instagram https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTubehttps://www.youtube.com/channel/UCmKlsa826_a9G30R7r884Xw

Sizler de kanalımıza abone olabilir ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi