HABER MERKEZİ – Gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler içeren torba yasa tasarısındaki ilgili maddeler geri çekildi. Düzenlemenin iptali için imza kampanyası başlatan sivil toplum örgütleri karardan memnun.


Meclis gündemine giren “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” başlıklı torba yasa tasarısının 28, 29 ve 30’uncu maddeleri gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler içeriyordu.

Bu kapsamda “her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınlar” yanıltıcı yayın olarak tanımlanmakta ve 20 ila 50 bin TL arası para cezası verilmesi öngörülüyor.

Yasa teklifindeki ‘yanıltıcı yayın’ tanımının çok geniş ve belirsiz olduğunu belirten sivil toplum kuruluşları, söz konusu maddelerin yasa teklifinden çıkarılması talebiyle imza kampanyası başlatmıştı.

Meclis’te önümüzdeki hafta görüşülmeye başlanacak olan kanun teklifindeki tartışmalı maddeler geri çekildi.

AKP Milletvekili Yunus Kılıç, sansüre neden olacağı endişesiyle tepkilere neden olan düzenlemeleri tekliften çıkardıklarını söyledi: “Aldığımız yeni kararla yanıltıcı yayınlarla ilgili konuların daha fazla tartışılmasına meydan vermek, sağlıklı çıkmasına zemin hazırlamak için ilgili maddeleri tekliften çıkarıyoruz.”

Gıdada sansür endişesine neden olan kanun teklifindeki ilgili maddelerin geri çekilmesini sivil toplum örgütleri memnuniyetle karşıladı.

Buğday Derneği, Twitter hesabından “Birlikte başardık! Gıdada sansür içeren kanun teklifi maddeleri geri çekildi” mesajını paylaştı.

( Gazete karınca)
Editör: Haber Merkezi