İZMİR -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Bornova'da insan tarihine ışık tutan en önemli tarihi eserlerden biri olan Göbeklitepe'yi resmeden 40 sanatçının eserleri sanatseverlerle buluştu.
Urfa'da bulunan ve insanlık tarihi bakımından en önemli eserlerin başında gelen Göbeklitepe'yi çizdiği resimlerinden oluşan sergi açıldı. Seba Sanat Galerisi organizasyonuyla "4'üncü Altın Şehirlerimiz" projesine dahil edilerek İzmirli 40 sanatçının 41 tuvalde yorumladığı Göbeklitepe, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu 4 Ocak 2020 tarihine kadar açık kalacak sergideki eserler karışık teknikte, altın ve bakır renkli varaklarla süslenerek yorumlandı.


İzmir'den sonra diğer şehirlere ve ülkelere de taşınması hedeflenen sergide 12 bin yıllık Göbeklitepe uygarlığı sanatçıların gözünden aktarılıyor.


‘YERİN ALTINDA MUHTEŞEM BİR TARİH YATIYOR’


Göbeklitepe'yi tuvallerine taşıyan 40 sanatçıdan biri olan Seba Uğurtan, “Burada 40 sanatçının emeği var, gönlü var. Türkiye sanat tarihi açısından çok büyük izler taşıyan bir ülke” dedi. Günümüzde sanat tarihi eserlerinin gündeme gelmesini önemsediğini belirten Uğurtan, “Yerin altında muhteşem bir tarih yatıyor. Biz su grubu sanatçı olarak altın şehirlerimiz adı altında sanat tarihî açısından önem taşıyan tüm şehirlerimizi tüm dünyaya tanıtmayı felsefe haline getirdik” diye konuştu.  Türkiye’nin sanat tarihi açısından önemli şehirlerini dünyaya tanıtmak için böyle bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Uğurtan,  başlattıkları projenin 4. Ayağını Göbekliepe’den oluşturduklarını söyledi. İlk  projede İzmir’in tarihi eserlerini ve mimarisini anlattıklarını aktaran Uğurtan,  2. Projede  Selçuk ve Efes’i resme aldıklarını ifade etti. Projenin üçüncü ayağında ise Mardin'i anlattıklarını söyleyen Uğurtan, projenin gelinen son aşamasını da Urfa Göbeklitepe'ye ayırdıklarını dile getirdi. Göbeklitepe’nin dünyaya açılan önemli  bir pencere olduğunu belirten Uğurtan, “Türkiye’nin ve 12 bin yıl öncesinin muhteşem izlerini taşıyan çok önemli bir buluş” dedi.

( Kaynak: MA)
Editör: Haber Merkezi