ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:İngiltere’de kadınların yüzde 82’si bir işe başvurduğunda daha fazla maaş isteme konusunda hiç pazarlık yapmıyor. Kadınların yüzde 27’si erkeklerin kendilerinden daha fazla ücret aldığını keşfediyor.




Yapılan bir araştırma her beş kadından dördünün, ‘kaba veya nankör’ görünme endişesi, annelik izni gibi temel hakları kaybetme korkusuna benzer faktörler nedeniyle maaşlarını müzakere etmekten kaçındıklarını ve bu nedenle yüksek ücret alma şansını elde edemediğini ortaya koydu.

İş hukuku alanında çalışan ‘Slater and Gordon’ firmasının bin kadın çalışanla yaptığı araştırma, İngiltere’de milyonlarca kadının kendisine önerilen maaşı çeşitli sebeplerle müzakere edemediği için daha yüksek ücrete çalışma hakkından yoksun kaldığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, kadınların yüzde 82’si bir işe başvurduğunda daha fazla maaş isteme konusunda hiç pazarlık yapmadığını söylüyor. Kadınların yarısı maaşları konusunda çalışma arkadaşlarıyla konuşurken, bunların yüzde 27’si de benzer veya daha düşük rütbeli işler için erkeklerin kendilerinden daha fazla ücret aldığını keşfettiklerini belirtiyor.

İşverenlerinden daha fazla para isteyen kadınların yüzde 70’i istedikleri miktarın bir kısmını veya tamamını alıyor.

Bu araştırma her ne kadar zam isteyen kadınların erkek mesai arkadaşlarına oranla daha azını elde edebildiğini gösteren önceki araştırmalarla çelişiyor gibi görünse de, ücret pazarlığı yapamamanın gerekçelerini ortaya koyması bakımından iş dünyasındaki eşitsizliği de gözler önüne seriyor.
‘KABA GÖRÜNÜRÜM, HAKKIMI KAYBEDERİM’

Buna göre kadınlar daha fazla para talep ettiklerinde ‘kaba’ ya da ‘nankör’ görünmekten çekiniyor. Neredeyse her dört kadından biri de, zam talep ettiğinde işvereninin buna karşılık annelik izni ya da esnek çalışma düzeni gibi haklarını elinden almasından endişe ediyor.

Kaynak: Sputnik

Editör: Haber Merkezi