ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: - 26 yıl önce faili meçhul bir cinayetle katledilen hukukçu, insan hakları savunucusu ve siyasetçi Şevket Epözdemir’in yaşam öyküsünü anlatan ‘Humanîst’ belgeseli, 12 Ekim 2019 cumartesi günü İstanbul’da izleyiciyle buluşmuştu.

( PİRHA-İsmet SEFER/Sevim KAHRAMAN)

Haberin videosu



25 Kasım 1993 tarihinde Tatvan’daki evinin önünden kaçırılarak katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Tatvan ilçe Başkanı ve İHD Bölge Temsilcisi olan Avukat Şevket Epözdemir’in cenazesi bir gün sonra Tatvan-Muş yolu üzerinde bulundu. Aynı gece ailesi tarafından Tatvan Mezarlığı’na defnedildi. Tek kurşunla katledilen Epözdemir, cenaze törenine dahi izin verilmeden aynı gece ailesi tarafından Tatvan Mezarlığı’na defnedildi.

26 yıldır failleri bulunmayan DEP Tatvan İlçe Başkanı ve İnsan Hakları Derneği Tatvan Bölge Temsilcisi Avukat Şevket Epözdemir’in yaşamı belgesel oldu.

Yönetmen Kerem Tekoğlu’nun, faili meçhul cinayete kurban giden Avukat Şevket Epözdemir’in hayatını anlattığı ‘Humanist’ belgeselinin Türkiye galası İstanbul’da gerçekleşecek.

Çekimlerine Epözdemir’in 1943 yılında doğduğu Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Minar köyünden başlanan belgesel, birçok uluslararası film festivalinde gösterildi. Filmin Türkiye’deki galası ise 12 Ekim Cumartesi günü İstanbul’da yapıldı

Yönetmen Tekoğlu, belgesele ilişkin PİRHA‘ya konuştu. Epözdemir’in hayatını anlatırken nasıl bir yol izlediğini şu sözlerle anlattı:

“Epözdemir avukat, insan hakları savunucusu, Kürt siyasetçisi ve çok entellektüel bir kişiliğe sahip olan Bitlisli bir ailenin çocuğu. 25 Kasım 1993’de Tatvan’da katlediliyor. Ve faili meçhul olarak kayıtlara geçiyor. Bu belgesel Şevket Epözdemir’in hayat hikayesini anlatıyor. Milletperverliğini, insanperverliğini, hayvanseverliğini çok iyi bir şekilde ön plana koyan ve bunu pratikte de yaşamı boyunca yaşayan bir kişiliktir Şevket Epözdemir. Biz onun çocukluğundan katlediliş dönemine kadar bir yol izleyip böyle bir proje gerçekleştirdik.”

 

Belgesel’in adının neden ‘Humanist’ olduğunu ise şöyle açıklıyor:

“Belgeselin adının Humanist olmasının nedeni de, biraz bu mimberde gidiyor. Kendisi bölgenin insan hakları derneği temsilcisi aynı zamanda. Gerçekten de yaşamı boyunca insani duyguları o Kürdi duyguları milletperverlik duyguları hep ön planda olan herkesin imdadına koşan bir kişi. Din, dil, ırk gözetmeden herkesin imdadına koşan kişi.”

Hümanist belgeseli 9-16 Eylül’de Duhok Uluslararası Film Festivali’nde ilk prömiyerini gerçekleştirdi. Türkiye galası ise İstanbul’da 12 Ekim’de Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevi’nde yapıldı.

Belgesel Epözdemir’in ailesi, yoldaşları, öğrencileri olmak üzere 26 kişi ile yapılan röportajlardan oluşuyor. Tekoğlu bu anlamda projede emeği olanlara teşekkür etti.

“Bu projede bana ciddi emeği olan Şevket Epözdemir’in oğlu doktor Serdar Epözdemir ve ailesi, arkadaşları, öğrencileri, stajyerleri ve özellikle yeğeni avukat Fırat Epözdemir’in ciddi katkıları oldu. Bunlara çok teşekkür ediyorum. Bu projede ayrıca arkadaşım Berivan Zinzal oynadı. Bunun görüntü yönetmenliğini de Mehmet Ali Baran yaptı. Onlara de sizin aracılığınızla çok teşekkür ediyorum.

 







 

 

25 Kasım 1993 tarihinde evinin önünden kaçırılarak katledilen Av. Şevket EPÖZDEMİR’in yaşamını anlatan Humanist adlı belgeseli izlemek için çok sayıda kişi ve kurum belgeselin yönetmeni Kerem TEKOĞLU’ndan (Keremo) ve ailemizden talepte bulunmuşlardır. Bundan dolayı biz de 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle belgeseli Youtube’da yayınlama kararı aldık.

Buradan paylaştığımız linkten belgeseli izleyebilirsiniz. Belgeseli alt yazılı olarak izlemek isteyenler ilgili yeri tıklayarak alt yazılı olarak da izleyebilirler.

Şimdiden iyi seyirler diliyor, saygılarımızı sunuyoruz.

EPÖZDEMİR Ailesi ve Yönetmen Kerem TEKOĞLU
Editör: Haber Merkezi