Selma Rıza Feraceli, sonradan Müslüman olup Naile adını alan Avusturya’lı bir anne ve 1877 yılında ilk Osmanlı Parlamentosu´nda görev alan diplomat Ali Rıza Beyin kızı, çiftin yedi çocuğunun en küçüğüdür. İlk Türkiyeli kadın gazeteci olan Selma Rıza Feraceli 1898 yılında, 26 yaşında iken Jön Türkler'in lideri olan ağabeyi Ahmet Rıza'nın yanına gitme kararını aldı ve Paris'e gitti. Ahmet Rıza Bey'in yönetiminde Paris'te yayımlanan Meşveret Gazetesi'nin Fransızca eki Mechveret Supplément Français ve Türkçe olarak yayımlanan Şura-yı Ümmet Gazetesinde kadınların sosyal ve kültürel yaşama katılımı konularında makaleler yazdı.
1908 yılında II. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'a döndü ve İstanbul'da da Hanımlara Mahsus Gazete ve Kadınlar Dünyası gibi kadın dergilerinde yazmaya devam etti.

Selma Rıza Feraceli, Uhuvvet (Kardeşlik) adlı romanını 1892 yılında, 20 yaşında iken yazdı ancak yayımlamadı. Uhuvvet romanı, ilk kez 1999 yılında dili sadeleştirilerek Kültür Bakanlığı yayınları arasında yayımlandı.

Ayrıca, Selma Rıza Feraceli, 1916 yılında Müslüman Osmanlı kızlarının eğitimi ve kültürel yönde gelişmesi amacıyla, Kandilli'deki, Kandilli Adile Sultan İnas Mekteb-i Sultanîsi adıyla Türkiye'nin ilk yatılı kız lisesi olarak açılmasını sağladı.Bu okulun adı, Cumhuriyet döneminde Kandilli Kız Lisesi olarak değiştirildi.

Kaynak: İstanbul Kadın müzesi ( Ekmek ve Gül)
Editör: Haber Merkezi