ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Mary Anning, Britanyalı fosil biriktiricisi ve paleontolojist. 1809 ve 1811 yılları arasında henüz 10-12 yaşlarındayken dinozor kalıntıları keşfetmiş ve bu kalıntıları bir bütün olarak gün yüzüne çıka




21 Mayıs 1799 yılında İngiltere’de dünyaya gelen ve 1847 yılında hayata veda eden Mary Anning, eğitim alma hakkından mahrum kalmıştı, ancak küçük yaşlarda kendi kendisine anatomi ve jeoloji öğrendi.

Tarih öncesi dönemlerde yaşamış pek çok canlının kalıntılarını gün yüzüne çıkarttı. Böylece dünyanın ilk paleontolojisti oldu.

İlk önemli keşfi, 1811 – 1812 yılları arasında gün yüzüne çıkartmış olduğu, Ichthyosaurus türünde bir “balık-kertenkele” oldu.



1822 yılında, Iguanodon türünde bir sürüngen fosilini gün yüzüne çıkardı. 1841 yılında, bu fosile Richard Owen tarafından “korkunç kertenkele” anlamına gelen “dinozor” ismi verildi.



1823 yılında, bir deniz canlısı olduğu tespit edilen Plesiosaurus fosilini gün yüzüne çıkarttı.



Charles Darwin, Anning’in çalışmalarından ilham alarak, türlerin kökeni hakkında çalışmaya başladı ve günümüzde en ünlü teorilerden birisi olan evrim teorisini oluşturdu. Anning’in çalışmaları, sadece Darwin’e değil, pek çok bilim insanına, bilim dünyasına her şeyin nasıl başladığı ile ilgili önemli bilgiler sağladı.



Editör: Haber Merkezi