ADANA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Hastalığı nedeniyle yaşam savaşı veren 2 aylık Asmin Sarya’nın annesi: ‘Kızımın yaşamasını ve büyümesini istiyorum. Herkesi donör bekleyen tüm çocuklar için kök hücre bağışında bulunmaya çağırıyorum.’




Kombine İmmün Yetmezlik hastası olan 2 aylık Asmin Sarya, yaşama tutunabilmek için kemik iliği nakli olmayı bekliyor. Asmin bebeğin annesi Fikriye Ceylan, en kısa sürede kemik iliği nakli yapılması gerektiğini söyleyerek “Ben kızımın yaşamasını ve büyümesini istiyorum. Duyarlı insanları, donör bekleyen tüm çocuklar için kök hücre bağışında bulunmaya çağırıyorum” dedi.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde destekleyici tedavi gören Asmin Sarya’nın tamamen iyileşmesi kemik iliği nakline bağlı. Basit bir işlem olan kemik iliği naklinden sonra Asmin bebek hayatına devam edebilecek. İlik nakli yapılamadığı taktirde en fazla 5 ay ömrü olan bebeğin kurtulması için ailesi kampanya başlattı.
ERKEN NAKİL HAYATİ ÖNEMDE

Türkiye’de yapılan taramalar sonucunda Asmin Sarya’ya kemik iliği nakli için uygun donör bulunamadığını ifade eden anne Fikriye Ceylan, yurtdışında da taramalara başlanacağını ancak nakil ne kadar erken yapılırsa başarı şansının da o kadar yükseleceğini söyledi. Anne Ceylan, bunun için hem Sağlık Bakanlığının işlemediği binlerce numuneyi işleme koymasını hem de kızı, lösemi ve PIY hastası çocuklar için kök hücre bağışı yapılmasını istiyor.
DEVLET İNSANLARI BİLİNÇLENDİRMELİ

Kızının durumunun çok ağır olduğunu ve hastalığından dolayı enfeksiyonlara karşı savunmasız olduğunu ifade eden anne Ceylan, enfeksiyon riskinin yanında donör bulunmazsa kızının hayatını kaybedeceğini söyledi. Doktorların 6 ay süre verdiğini, bunun bir ayının geçtiğini anlatan anne Ceylan “En kısa sürede yüzde yüz donör bulunmazsa kızım hayatını kaybedecek. Ben kızımın yaşamasını istiyorum bu yüzden duyarlı insanlara sesleniyorum. Herkes çocuğunun yüzüne bir baksın. Ender görülen bu hastalıklarla ilgili devletin insanları bilinçlendirmesini istiyorum” dedi.İnsanların kök hücre vermeyi onlardan bir şey eksiltecek, sağlıklarından edecek bir şey olarak düşündüklerini ifade eden Anne Fikriye Ceylan, “Vericiye maddi, manevi zararı yok. Ama bir insanın yaşamasını sağlıyor, bir hayat kurtarmış oluyorlar. Sanatçılara, siyasetçilere sesleniyorum lütfen kök hücre bağışında bulunalım. Bu hayat kurtarıyor” dedi.







Editör: Haber Merkezi