HABER MERKEZİ: Medusa efsanesinin arkasındaki kadını insanlaştırmak ve anlatılan hikayeyi yeniden yorumlamak isteyen Garbati'nin “Perseus Başıyla Medusa” heykeli New York Ceza Mahkemesi’nin karşısında sergilenecek.




Ovid’in Metamorfoz’unda Medusa, Athena Tapınağı'nda Poseidon tarafından takip edilir ve tecavüze uğrar. Athena, öfkeyle Medusa’yı korkunç bir yılan başı ve insanları taşa çeviren bir bakışla lanetler. Medusa, kurbanı olduğu suç için suçlanır ve cezalandırılır. Sonunda başını kalkanında bir kupa olarak gösteren destansı kahraman Perseus tarafından avlanır ve başı kesilir.

Floransa’da Signoria Meydanında bulunan, Benvenuto Cellini’nin 16. yüzyılda (1545-1554) yaptığı heykeli Perseus’un Medusa’yı öldürdüğü ve gururla Medusa’nın başını sergilediği bu anı dondurur. Floransa’ya yakın bir köyde büyüyen Lucious Garbati Cellini’nin heykelinin anlattığı hikayeye tam tersi bir çerçeveyle bakmayı amaçlıyor ve 2008 yılında yeni bir Medusa’yı yaratıyor. Garbati’nin heykeli, Benvenuto Cellini’nin “Medusa Başıyla Perseus” heykeli ile doğrudan konuşuyor. Bu çalışma aracılığıyla Garbati, “bir kurbanı yeniyorsan bir zafer nasıl mümkün olabilir?” diye soruyor.
“Medusa’nın birçok tasviri var ve efsaneyi her zaman en kötü haliyle anlatıyorlar. Perseus’un değil de Medusa’nın zaferi neye benzerdi? Bu zaferin heykeli nasıl görünmeliydi?" diyor sanatçı. Garbati, efsanenin arkasındaki kadını insanlaştırmak ve bir canavar olarak kimliğini sorgulamak amacıyla yeni bir Medusa tasvirini ortaya çıkartıyor.

Garbati’nin heykeli, #MeToo hareketinin ortaya çıkmasının ardından 2018’de internette ün kazandı.

“Perseus Başıyla Medusa” heykeli son Harvey Weinstein davası da dahil olmak üzere yüksek profilli istismar davalarının görüldüğü New York Ceza Mahkemesi’nin karşısında sergilenecek. Nisan 2021’e kadar New York Ceza Mahkemesi’nin karşısındaki Collect Pond Park’ta görülebilecek.

Fotoğraf 1: Luciano Garbati, Perseus Başıyla Medusa,  2008-2020, Collect Pond Park (Kaynak: MWTH Project'in izniyle)

Fotoğraf 2: Benvenuto Cellini, Medusa Başıyla Perseus, 1545-1554, Floransa (Kaynak: WikimediaCommons)

( Ekmek ve Gül )

Editör: Haber Merkezi