HABER MERKEZİ: Yasağa rağmen yıldızlara dair 3 milyondan fazla gözlemde bulundu, güneşin maddesel içeriğini keşfetti ve astronomi alanında doktora alan ilk kadın olarak tarihe geçti: Cecilia Payne-Gaposchkin.




10 Mayıs 1900 yılında İngiltere’nin Wendover şehrinde dünyaya gelen Cecila Payne, bilime çok büyük katkılar sunan bir kadın bilimcidir. Güneşin maddesel içeriğini (oluştuğu kimyasalları) ilk kez keşfeden Cecila, yıldızlara dair 3 milyondan fazla gözlemde bulunmuştur. Keşfettiği bilimsel veriler her zaman erkek yöneticiler tarafından göz ardı edilen Payne, 1919 yılında Cambridge Üniversitesi’nde kimya, fizik ve botanik dersleri almıştır.

Payne’nin üniversite okuduğu yıllarda kadınlara diploma dahi verilmiyor, Payne’nin aldığı dersler resmiyette bir önem arz etmiyordu. Ve hatta 1920’li yıllarda İngiltere’de yıldızları araştırmak yasak olduğu için, Payne 1923 yılında İngiltere’den Amerika’ya göç etmek zorunda kaldı. Aynı zamanda astronomi ile de ilgilenen Payne, Radcliff Koleji’ne geçerek astronomi alanında doktora alan ilk kadın olarak tarihe geçti.

Yıldızların helyum ve hidrojenden oluştuğunu keşfeden Cecila’yı dönemin astrofizik ve uzay bilimleri uzmanı olan Henry Norris Russel, makalesini yayımlamaması konusunda baskı yaptı. Russel 4 yıl sonra farklı yöntemlerle, ancak aynı yola çıkan bir çalışma yayımladı.

Payne, yaptığı çalışmalar ile Einstein, Galilei ve Newton gibi bilim insanlarıyla anılması gerekirken tarih kitaplarından ismi ne yazık ki çıkarıldı. İşin ilginç yanı ise yıllar sonra Payne, Henry Norris Russel Ödülü’ne layık görüldü.. 7 Aralık 1979 yılında hayata gözlerini yuman Payne, Astronomi Alanında Annie J. Cannon Ödülü (1934), Rittenhouse Madalyası (1961), Radcliffe Koleji Erdem Ödülü (1952), Harvard Üniversitesi Fahri Profesörlüğü (1967), Henry NorrisRussell Ödülü’ne (1976) sahip olmuştur. ( Ekmek ve Gül )

Editör: Haber Merkezi