ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Makedon bir komünist direnişçi olan Fana Koçovska, Yugoslavya'nın ulusal kahramanları arasında en genç kişidir. Çocuk yaşta Nazilere karşı mücadelede gösterdiği kahramanlıklarıyla bilinir.




Yugoslavya’nın ulusal kahramanları arasında en genç kişi olan Fana Koçovska, çok genç yaşta Nazilere ve onların iş birlikçilerine karşı savaşta yer alan bir kahraman. 14 yaşından küçükken gençlik aktivisti oldu. 1942’de Bitola müfrezesi “Goce Delchev” de partizan ve “Stiv Naumov” askeri birliğinde gençlik lideriydi

27 Temmuz 1927’de fakir bir ailede Bitola yakınlarındaki Lavci köyünde doğdu. Babası Amerika’da çalışmaya gittiğinde üç yaşından küçüktü. Çocukluğunda bile, babasının maaşı yeterli olmadığı için, geçimlerini sağlamak için annesinin tarlalarda çok çalışmasına yardım etmek zorunda kaldı.

Nisan 1941’de Yugoslavya’nın işgalinden sonra, Lavci köyünde, Yugoslavya Komünist Gençlik Birliğinin (SKOJ) aktif bir üyesi olarak çalıştı. İşgalci Nazi destekçisi Bulgaristan polisi, örgütün çalışmalarına erişmeyi ve üyelerini ifşa eden bir SKOJ üyesini yakalamayı başardı. Koçovska kendisini bulmak için köye gelen polisten kaçmayı başardı.

Koçovska o dönem “yasa dışı” olarak anılan faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Kısa bir süre sonra, 15 yaşına gelmeden önce, partizan birimi “Jane Sandanski” ye girdi. 1944 baharında, bir madende üretimi durduran partizan grubunun bir parçasıydı. Görev, işgalci Bulgar makamlarınca korunan sığınaklara saldırmaktı. Görev başarıyla gerçekleştirildi, ancak Koçovska yaralandı. Arkadaşları, düşmandan zar zor kaçtı. Onu köyde tedavi edilmek üzere bırakmaya karar verdiler. Fana köyde kalmayı reddetti ve tugayda savaşmaya devam etti.

1943’te Lavci köyündeki bir çatışma sırasında, genç bir grevci Pande Haize ve diğer partizan komutanı Tosho Angelovski öldürüldü. Bir grup partizanla birlikte bir buçuk ay köyün yakınında saklandı. Etraflarında olduklarını bilerek gece gündüz onları arayan işgalci Bulgaristan devriyeleri tarafından kuşatıldılar. Koçovska Şubat 1944’te Kožuf’tan Kozjak’a katılan bir katılımcıydı. Gençlik taburu “Stiv Naumov” un lideriydi.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra, yüksek mevkilerde bulundu. Koçovska 17 Nisan 2004’te Üsküp’te hayatını kaybetti.

Editör: Haber Merkezi