ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; MADA, Filistin’deki kadın gazetecilerin haklarının korunması için “Kadın gazetecilerin hakları korunmalı” diyerek kampanya başlattı.




EKMEK ve GÜL'ün haberine göre;Filistin medyasını geliştirmek, medya özgürlüklerini ve ifade özgürlüğünü teşvik etmek ve savunmak için 2006’da Ramallah merkezli kurulan ve hâlâ Filistin topraklarında faaliyet gösteren bağımsız bir kurum olan Filistin Kalkınma ve Medya Özgürlükleri Merkezi (MADA), Filistin’deki kadın gazetecilerin haklarının korunması için sosyal medyada bir kampanya başlattı. Kampanya, kadın gazetecilerin çalışmaları sırasında yaşadıkları ihlallere ışık tutmayı hedefliyor.

Sosyal medya aracılığıyla başlatılan kampanya, kadın gazetecilerin çalışmaları sırasında karşılaştıkları suistimallere ve ihlallere ışık tutmayı, çalıştıkları çevrenin gerçekliğini tanımlamayı ve özellikle bazı mesleklerin profilini çıkararak, bunun çalışan toplam kadın gazeteci sayısı üzerindeki etkilerini (erkek gazetecilerle karşılaştırıldığında) araştırmayı amaçlıyor.
KADIN GAZETECİLERDE İŞSİZLİK ORANI DAHA YÜKSEK

Bunun yanı sıra, üniversitelerin medya bölümlerinden mezun olan kadın öğrenci sayısının erkek öğrencilerden fazla olduğunun altı çiziliyor. Kadın gazetecilerin işsizlik oranı % 75 iken, erkek gazetecilerin işsizlik oranı % 47 olarak belirtiliyor.Kampanya MADA’nin toplam Filistinli Gazeteciler Sendika üyesi sayısının yüzde 29.3unu oluşturan, yüzde33.3ü Filistin Merkez Bürosu 2017 istatistiklerine göre, Batı Şeria'da editoryal pozisyonlarda bulunan kadın gazetecilerin haklarını savunma çabasının bir parçası.

Kampanya, kadın gazetecilerin çalışma sırasında, erkek gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları mermiyle hedef alınma, fiziksel yaralanma, tutuklanma, kovuşturma gibi aynı risk ve zorluklara maruz kaldığına da vurgu yapıyor. Ayrıca, kadınların hâkim toplum kültürüyle bağlantılı olarak ayrımcılığa, diğer ihlallere ve zorluklara maruz kaldıklarının da altını çiziyor.

Kaynak: Bianet


Editör: Haber Merkezi