Van kedileri şirin mi şirin van kedilerini hepimiz biliyoruz.

Peki ya bu kedileri hiç yakından inceleme firsatınız oldu mu? Van kedisinin tarihçesi: Anavatanı Van yöresidir. Türkiye’de yetişmiş olan saf  Van kedisidir.

1969 yılında saf kan kedi ırkı olarak kabul edilmiştir. Diğer kedi ırklarına kıyaslandığında doğal bir kedidir. Van kedisinin dünyaya yayılımı: İlk kez ingiliz bir çift tarafından ingiltereye götürülmüş ve orada üretilmiştir. Daha sonra da Avrupa tarafında yayılmaya başlamıştır. Van kedisinin karakteri: Van kedisi ırkı diğer ırklara göre suyu seven bir kedi ırkıdır. Oldukça zeki, çevik ve enerjisi bol bir kedidir.



Yemek konusuna gelince tam bir gurme kedilerdir. Sevdikleri bir yiyecekten asla vazgeçmezler. İnsanlara çok bağlıdırlar. Bu yüzden kısa bir süreliğine bile olsa yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Yaşadığı ortamda bulunan bir kişi ile gerçek dosluk kurarlar. Arkadaş canlısı olmalarına rağmen bir o kadar da oyuncudurlar.

Eğer bir Van kedisi sahiplenmek isterseniz yeni girdiği ortama alışmasını bekleyin. Yeni girdiği ortamda hemen kucağa alınmak istemeyebilirler . Van kedisinin özellikleri: Van kedisini Ankara kedisi ile karıştırmayalım. İkisi de görünüş olarak benzeseler de özellik olarak ikisi de birbirinden farklıdır.



Van kedisinin klasik bir özelliği olan renkli göz , kuyruk ve beyaz gövde kesinlikle Ankara kedisinde bulunmaz. Beyaz noktalılık faktörü olan ” Piebold ” (S) geni, renkli benekleri olmasına neden olmakta ve Van kedisinde baskın olarak bulunmaktadır. Bu ırk kedilerde sağırlık yaygındır.

Ancak gözleri iki ayrı renk olan kedilerde ve sadece mavi gözlü Van kedilerinde bu oran %2-3 civarındadır. Vücutları kaslı, kemikleri iri, ön patileri arka patilerinden kısa, parmakları sık ve tüyleri uzun ipeksi yapıdadır. Van kedilerinin tüyleri bakımlı ve sağlıklı olması için günlük fırçalanması gerekir.

kaynak: https://patiliyo.com/van-kedisi/
Editör: Haber Merkezi