ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi olan Sabiha Gürayman, alanında imza attığı başarıların yanı sıra spor hayatında da kadınlar için öncülük yaptı.




Sabiha Rıfat Gürayman, günümüzde bile kadınlar için uygun olup olmadığı yönünde tartışılan mühendislik mesleğini, ülkemizde ilk yapan kadındır. 1910 yılında Manastır’da doğmuş ve 4 Ocak 2003 tarihinde 93 yaşında iken ölmüştür. Uzun yaşamı boyunca pek çok şey başarmış ve bu mesleği seçen gençlere örnek olmuştur.



Nişantaşı Kız Ortaokulu’nu bitirdikten sonra, o yıl son kez ortaokul mezunlarının kabul edildiği Yüksek Mühendis Mektebine kayıt olarak 1933 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra Bayındırlık Bakanlığında görev almış, başta Anıtkabir ve TBMM binası olmak üzere pek çok önemli eserin yapımında görev almıştır. Görev yaptığı ilk proje olan Ankara-Beypazarı Karayolu üzerinde bulunan köprüye sonraları kendisine ithafen “Kız Köprüsü” adı verilmiştir.

Meslek yaşantısının en önemli eseri olarak kabul ettiği Anıtkabir inşaatında görevlendirilmesi onu çok mutlu etmiştir.



Yalnızca mesleğinde başarılı olmakla yetinmeyen Gürayman, aynı zamanda başka alanlarda da kalıcı izler bırakmıştır. Okul takımında başladığı oyunculuğunu, daha sonra Fenerbahçe Voleybol takımında sürdürmüş, erkek arkadaşları ile birlikte pek çok resmi maça çıkmış, erkek takımında ilk defa oynayan kadın sporcu olmuştur.

Kaynak: bilimtarihi.org-Ekmek ve Gül


Editör: Haber Merkezi