MANİSAÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı mahallesi sakinleri, SANKO Enerji tarafından yapılması planlanan JES’e karşı nöbet eylemine devam edeceklerini belirterek, ilçenin JES çöplüğüne dönüştüğünü söyledi.
Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı mahallesinde Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (SANKO), JES Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu çıkmadan alana kuyular kazarak çalışmalarına başlamıştı. SANKO Enerji, Salihli Belediye Başkanlığı’na ait ilçe sınırları içerisindeki 178 Nolu jeotermal kaynak işletme ruhsatlı sahanın kullanım hakkını da 30 yıl süreyle satın aldı. Şirket, saha içerisinde jeotermal derin arama sondajı çalışması sürdürürken, JES’e karşı 2 Ocak tarihinde çadır nöbeti başlatıldı. Jandarma tarafından çadır sökülerek kaldırıldı. 19 Ağustos’ta şirketin JES çalışmalarına devam etmesine karşı köylüler inşaat yoluna konteyner ve çadır kurarak gece gündüz nöbet tuttu. 26 Ağustos tarihinde firma çalışanlarının inşaatı süren JES alanına girmelerini engelleyen köylülere Jandarma tarafından biber gazı, tazyikli su ve coplarla müdahale edildi. Müdahalede yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı. Şirket çalışanlarını Jandarma korumasıyla çalışmalarına devam ediyor. ÇED raporu süreci bitmeden şirketin hukuksuzca JES için santral kurma hazırlıkları yaptığını belirten mahalleliler, ilçenin JES çöplüğüne döndüğünü söyledi.


‘JES’İN YAPILMAK İSTENDİĞİ YERDE 3 OKUL VAR’


Hacıbektaşlı mahallesinde nöbet tutan ve 26 Ağustos’ta gözaltına alınıp ardından serbest bırakılan Muhammed Güneş, Jandarmanın kendilerine "Bir daha nöbet alanına gelmeyin, siz niye buraya geliyorsunuz?" dediğini anlattı. Santral yapımına izin vermeyeceklerini söyleyen Güneş, 2 Ocak tarihinden bu yana JES’e karşı direnişte olduklarını vurgulayarak, JES’in yapılmak istendiği yere 2-3 metre mesafede 3 okulun bulunduğunu kaydetti. Güneş, “JES yapılacağı yerde çocukların hayati tehlikesi var. Biz birlikte mücadele ederek ve dayanışarak direneceğiz. Bizim burada evimiz, bağımız ve ekim yaptığımız bahçemiz var. Her şeyden önemlisi küçük çocuklarımız var. Yani JES birçok hastalığa neden oluyor. Artık bu JES çöplüğünün ortadan kalkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.


‘DOĞA KATLİAMI VE AĞAÇ KIYIMI YAPILIYOR'


Avukat Seçil Ege Değerli de, 26 Ağustos tarihinde hukuksuz bir şekilde yaklaşık 40 kişi ile beraber gözaltına alındığını belirterek, SANKO şirketinin usulsüzlük ve kanunsuzluk yapmaya devam ettiğini söyledi. Avukat Değerli, “SANKO şirketi Salihli Belediyesiyle birlikte imar planında okul olarak görünen bir bölgede görevi olmayan yol düzenlemesini yapıyor. Kepçeler ve kamyonlarla yapılan yol çalışmasında 2 gün önce akşam saatlerinde orada bulunan ağaçları köklerinden söktüklerini ve kestikleri bilgisi aldık. Şirket kamusal alandaki ağaçları izinsiz bir şekilde doğa katliamı ve ağaç kıyımı yaparak kesip götürmüş. 25 Ağustos tarihinde Manisa İdari Mahkemesine, yaşananlara ilişkin dilekçe yazdım. Dilekçenin sonucunu bekliyoruz. Mahkemenin kararına göre hareket edeceğiz. Biz sadece bu proje kapsamında değil Türkiye'nin enerji politikalarının doğaya karşı ve insan yaşamına karşı olan anlayışından çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin daha çok tasarrufa, insan sağlığına ve doğaya zararlı olmayan alternatif yöntemlere yönelmesi gerekir" diye belirtti.


‘ÖLMEMEK İÇİN DİRENİŞTEYİZ’


Hacıbektaşlı mahallesinde yaşayan Ahmet Ağdede ise, JES’in tarım topraklarına zarar vererek verimli topraklarda üretimi azaltacağını ifade etti. Topraklarının zarar görmesinden korktuklarını ifade eden Ağadede, şunları söyledi: “JES’ler insanların doğasına bir kıyımdır. Buradaki topraklar bizden çocuklarımıza miras kalacak. JES bizi kanser edecek ve biz endişe duyuyoruz. Ölmemek için de direniş nöbetindeyiz. STK’ların da bize destek olmasını istiyoruz.”


MA / Ruken Demir
Editör: Haber Merkezi