HAKKARİ-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kadınlara yerel seçim çalışmalarında yer almaları çağrısında bulunan HDP İl Eşbaşkanı Zeynep Kaya, "Belediyelerimizi 31 Mart'ta geri alacağız. HDP'nin bir kadın partisi olduğu bilinciyle kadın kazanımlarımızı ve kadın belediyeciliğini yeniden toplumsallaştıracağız. Toplumun her kesiminden kadınların bu süreçte bizimle omuz omuza olmasını istiyoruz"  dedi.


JINNEWS'in haberine göre; Hakkari'de Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyeye kayyım atandıktan sonra başta kadın kurumları olmak üzere tüm kurumlar işlevsizleştirilirken, projeler de yarım bırakıldı. Kayyımın yürüttüğü politikaları değerlendiren HDP İl Eşbaşkanı Zeynep Kaya, yoğun saldırıların hedefindeki eşbaşkanlık siteminin Valilik tarafından suç sayıldığını dile getirdi.


Dünyaya örnek olacak şekilde eşbaşkanlık sistemini hayata geçirdiklerini ve bu sistemin demokrasi için elzem olduğunu belirten Zeynep, "DBP'nin 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde uygulamaya başladığı eşbaşkanlık sistemi mahalle meclislerinden tutun bütün kurumlara kadar ulaşıp, pratikleşen bir sistem oldu. Bu da beraberinde toplumsal doğuşu getirdi. Demokratik sistemin toplumsallaşması halk tarafından da esas alındı ve benimsendi" dedi.


'Belediye meclisinin kabul ettiği eşbaşkanlık suç sayıldı'


Zeynep, belediye meclislerinin oy birliğiyle kabul edilen eşbaşkanlık sisteminin Valilik tarafından suç sayıldığını belirterek, "Kayyım atanmadan öne belediye meclisinde yer aldım. Belediyede eşbaşkanlık sistemi için bütün meclis üyeleri ile oylamaya gidildi. Bu oylama sonucu eşbaşkanlık sistemi oy çokluğu ile değil oy birliğiyle kabul edildi. Oylama sonucu alınan bu karar Valiliğe gönderildi. Kısa bir süre sonra bize Valilik tarafından bir kağıt geldi. Kağıtta da yazılan eşbaşkanlık sisteminin resmiyette kabul edilmeyeceği ve aksi bir durum olduğu takdirde hakkımızda işlem başlatacakları yönündeydi. Oy birliği ile kabul edilen eşbaşkanlık sistemi 'başkan birdir' denilere suç sayıldı. Meclislerden doğru çıkan kararların böyle hiçleştirilmesi şüphesiz normal olarak değerlendirmiyoruz. Bu kararlar tamamıyla eşit temsiliyeti istemeyen ve hazmetmeyen eril iktidarın pratiğidir” ifadelerini kullandı.


'Belediye tamamıyla erilleştirildi'


Belediyeye atanan kayyımın da ilk olarak kadın projelerini durdurduğunu ve kadın kurumunu kapattığını dile getiren Zeynep, "Bunlar tamamıyla kadın kazanımlarına yönelik geliştirilen saldırılardı. Kadın Müdürlüğü’ne bir erkek getirildi ve pasifize edildi. DBP'li belediye döneminde 20'ye yakın kadın çalışırken, şuanda sadece 5 kadın belediyede bulunmaktadır. Özellikle kadın çalışanlar ihraç edilerek, belediye tamamıyla erilleştirildi. Kayyım bunu yapmakla kalmadı, belediye meclislerimizi de pasifize etti. Şuanda belediye meclisinden doğru çıkan ne bir karar ne de bir çalışma yürütülmektedir. Daha önce meclislerde oy birliği veya çokluğu ile kararlar alınırken şimdi sadece bir kişinin aldığı karar çok rahat onaylanabiliyor. Bizim daha önce 4 büyük projemiz vardı. Bu projelerimizin bazılarını başlatmıştık. Bazılarını da yarıya kadar getirmiştik. Ama kayyım kendi projesiymiş gibi lanse ediyor” diye konuştu.


Kadınlara seçim çalışmalarına katılma çağrısı 


Zeynep, son olarak kadınlara yerel seçim çalışmalarında yer almaları çağrısı yaparak "Belediyelerimizi 31 Mart'ta geri alacağız. HDP'nin bir kadın partisi olduğu bilinciyle kadın kazanımlarımızı ve kadın belediyeciliğini yeniden toplumsallaştıracağız. Toplumun her kesiminden kadınların bu süreçte bizimle omuz omuza olmasını ve seçim beyannamemizin gösterdiği şekilde çalışmalarda yer almalarını istiyoruz"  dedi.
Editör: Haber Merkezi