URFA - Halfeti'de yetişen karagüller, usta ellerde parfüm, kolonya, karagül hapsesi, sucuk, şerbet, reçel, lokum, çikolata ve çaya dönüşüyor. 

Birecik Barajı’nın suları altında kalan Halfeti ilçesinde, son 20 yıldır değişen iklim nedeniyle doğal alanında üretimi durma noktasına gelen karagül, şuan sadece seralarda yetiştiriliyor. Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "Sakin Şehir" ağına dahil ettiği Halfeti’de koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ziyaretçi sayısı diğer yıllara oranla azalsa da karagül serasını gezenler güllerin kokusu ve rengi karşısında etkileniyor. Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa açan karagül, görevliler tarafından kesilerek kurumaya bırakılıyor. Daha sonra ayıklanan bitkinin yaprakları, parfüm, kolonya, karagül hapsesi, sucuğu, şerbeti, reçeli, lokumu, çikolatası ve çayına dönüştürülüyor. 

SADECE HALFETİ'DE KARARIYOR

İlçede yer alan 3 seradan biri olan Karagül Teşhir Serası'nda 15 yıldır karagüllerin bakımını yapan Hüseyin Akşen, güllerin renginin sadece ilkbahar ve sonbahar aylarında karardığını belirtti. Güllerin renginin kararmasının hava koşullarıyla bağlantılı olduğunu belirten Akşen, “Karagül’ün fidesini başka yere götürüyorlar ama rengi karaya dönmüyor, kadife açıyor. Sadece burada kara oluyor. Bu gül hem sıcağı hem de soğuğu sever. Sabah erken saatlerde toplanması gerek, sabah toplanmazsa rengi değişir” diye konuştu. 

BAKIMI ZOR

Gül fidelerinin bakımının zor olduğunun altını çizen Akşen, sulamasının önemli olduğunu, her sabah çapa yapılması gerektiğini belirtti. Budamanın doğru zamanda yapılması, Şubat 15'inde ise kökten budandığını ve ardından tekrar dikildiğini söyleyen Akşen, fidelere bakımın yıl boyunca yapılması gerektiğine dikkati çekti. 

FARKLI KOKUSU VAR

Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım aylarında tesiste günde yaklaşık 20 kilo yaprak hasat ettiğini dile getiren Akşen, “Yılda iki sezonda yaklaşık 2 ton yaprak hasat ederim. Yarısını kuruturum onlar reçel, lokum ve kolonya yapılır. Diğer yarısı da olduğu gibi satılır. Satın alan kişiler özel koku yapıyorlar. Yurt dışından gelen bir parfüm üreticisi var şuan o alıyor. Benim duyduğum kadarıyla sadece bir şişe parfümü 100 Sterline satılıyor. Çok farklı ve özel bir kokusu var. Bu yıl dondurmasını da yapmaya başladılar” dedi.

Seraya gelen ziyaretçilerin karagül fidesini aldıklarını belirten Akşen, yurt dışından da ziyaretçilerin geldiğini ancak karagülün tanıtımının yeterli düzeyde olmadığını söyledi. 

MA / Emrullah Acar - Ferhat Çelik

Editör: Haber Merkezi