BAYRAM Kadim inançların kendine göre gelenek ve yerleşmiş kuralları vardır!. Bunlar tarihin hiç bir döneminde tartışılmadı ve tartışılmasının karşılığı kimi zaman büyük cezalarla tartışana, yada tartıştırana fatura edildi!.

BAYRAM
Kadim inançların kendine göre gelenek ve yerleşmiş kuralları vardır!.Bunlar tarihin hiç bir döneminde tartışılmadı ve tartışılmasının karşılığı kimi zaman büyük cezalarla tartışana, yada tartıştırana fatura edildi!.Bir çok söylem Tanrı Kelamı denilerek dokunulmaz bir zırha büründürüldü!.Kimi zaman bu zırhın sınırlarına yaklaşmanın cezası korkunç infazlarla karşılık buldu!.Tıpkı Halac-ı Mansur'un " Enel Hak" dediği için dara çekilmesi gibi!.
İslam inancının özüne baktığınızda kimi sosyal adaletçi kavramlarla donatılmış olduğunu görürsünüz!.Ancak tüm uygulamalar bunun tersi yönündedir!.Fakir fukarının halinden anlamak ve israftan kaçınmak adına tutulan bir Ramazan orucunda en büyük israfın yapıldığı ve şatafatlı sofralarda iftar açıldığı hepimizin malumu!.Üstelik bu ayda fırsatçıların vurgun adına herşeye zam yaptığını bilmeyen yoktur!.
Mesela Kurban Bayramı!.
Gariban gureba ete doysun diye milyonlarca hayvan boğazlanıp kesilir ama, bu işin de ayrı rantçıları vardır!.Bir grup vakıflar ve benzeri kuruluşlar üzerinden buradan ciddi rantlar elde eder!.Diğer grup inançlı ve inancı gereği kesilen kurbanın kanını dışarı, eti evin içine alır!.Etini sıyırdığı birkaç kemiği vicdan rahatlatmak adına birkaç komşuya dağıtır, gerisi kışlık kavurmadır!.
Buraya kadar olanından öte, asıl mesele bayramların verdiği mesajdır!.Bayramların barışa ve kardeşliğe vesile olduğu söylenir!.
Bin dört yüz yıldır bayramların yaşandığı orta doğu coğrafyasında bana bir tek kansız geçen günü gösterin!.Kimİ zaman toplu savaşlarla, kimi zaman komşu bazında kırımlar yaşanmış ve günümüze kadar da artarak gelmiştir!.İşin ilginç yanı bu kırımlarda yok olanların tamamı aynı inanca mensup insanlar!.
Evet!.
Bugün bir bayram daha gelip kapımıza durmuş!.
Günü birlik akan insan kanına, suçu günahı olmayan hayvan kanını da ekleyerek, yaşadığımız coğrafyanın bir türlü kana doymayan toprağına akıp gidiyoruz!.
Aslında herşey o kadar güzel düzelir ki, yeterki
iki yüzlü riyakarları inançlardan ayıklayıp bir tarafa atalım!.