ANKARA - Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Kanser hastası Ayşe Özdoğan için acil tahliye çağrısı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların duruma dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 370’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde basın toplantısı düzenledi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu  Ayşe Özdoğan’ın durumunu aktardı.

KANSER HASTASI

Özdoğan’nın  4'üncü evre Maksiller Sinüs kanser hastası olduğunu belirten Çevirmen, “11 Kasım 2019'da biyopsi mahiyetindeki ameliyatla yanağından tümör alınmış ve gömülü iki dişi çıkarılmıştır. 12 Kasım 2019’da ameliyattan bir gün sonra görülen mahkemesinde, hastanede yatıyor olmasına rağmen kaçak muamelesi yapılmış ve bir sonraki mahkemeye zorla getirilmesine karar verilmiştir” dedi.

‘CEZAEVİNDE KALAMAZ RAPORU’

Özdoğan için Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden “cezaevinde kalamaz” raporunun verildiğini hatırlatan Çevirmen, “Savcılık yeterli görmeyip İstanbul Adli Tıp  Kurumundan da rapor istemiştir. Uzun yolculuğu bünyesi kaldıramayacağı için hastaneden yola çıkamaz raporu alınmış ve tetkikler İstanbul’a gönderilmiştir. İstanbul Adlı Tıp Kurumu ‘tetkiklerin yetersiz olduğunu, onkoloji ana bilim dalından metastaz var mı, devam eden tedavi var mı, ameliyat planlanıyor mu?’ şeklinde Antalya Tıp'tan beyan istemiştir. 22 Eylül’de Akdeniz Tıp Kurumu’nda hiçbir yeni tetkik yapılmadan, muayene bile edilmeden ‘şüphelenilen bir nokta var fakat metastaz diyemeyiz, planlanmış bir ameliyatın yok, takip edilen tedavin, yok rutin kontrole gelmen yeterli şeklinde’ fikir beyan edeceğini belirtmiş ve Antalya  8'inci Ağır Ceza Mahkemesi infazın gerçekleşmesine karar vermiştir. Özdoğan, 2 Ekim’de kendi ikametinde kötü muamele ile tutuklanarak cezaevine götürülmüştür” diye ifade etti. 

YAŞAM HAKKI KORUNMALI

Özdoğan’ın 8 Ekim’de Denizli’deki hastanelerin hastalığa müdahale edemediği gerekçesiyle Antalya Döşemealtı L Tipi Cezaevi’ne sevk edildiğini hatırlatan Çevirmen, “Oysa Ayşe Özdoğan’ın 4'üncü evre olan ve her gün ilerleyen, ağırlaşmış olan kanser hastalığı nedeniyle hapishanede tutulması kabul edilemez. Hapishanede tek başına kalabilmesi, kendi bakımını yapabilmesi mümkün değildir. Acil olarak infazının ertelenmesi için gerekli işlemler bir an önce yapılmalı ve yaşam hakkının korunması için tahliye edilmelidir” çağrısı yaptı. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi