ŞIRNAK - ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkma hazırlıkları başlayan koçerlerden Keser Dayan, “Bu sene de gideceğimiz alanların çoğu yasaklı yerler. Artık hayvanlarımızı otlatmamız için çok az yer kaldı. Dağların sularından ve kaynaklarından dahi faydalanamıyoruz” dedi.


JINNEWS'in haberine göre; Aylardır hayvanlarını yaylalara çıkarmak için havaların ısınmasını bekleyen Koçerler’in, sıcaklıkların kendini hissettirmesiyle birlikte yolculuk hazırlıkları da başladı. Mayıs ve Haziran ayları arasında bir araya gelen Koçerler’in Feraşin ve çevresindeki yaylalara yaptığı yolculuk günlerce sürüyor. “Özel güvenlik bölgesi” ilanı nedeniyle dağ ve yayaları yasaklanan Koçerler, bu yıl da aynı zorluklarla karşı karşıya kalma tedirginliği yaşıyor.


‘Hem yaylada hem de ovada aynı zorluklar yaşıyoruz’


Yayla dönüşü Gabar Dağı eteklerinde kurdukları çadırda kışı geçiren koçerlerden Keser Dayan, “Kış ayını geçirmek için buraya geldik. Burada ailecek kalıyoruz. Hem su kenarı hem de hayvanlarımız için en uygun yerler buralar oluyor. Başka aileler de ya ovalarda ya da dağ eteklerinde kalıyor. Kış ayında buradayız. Bahar ayında da yaylalara çıkıyoruz. Orada çektiğimiz zorlukları burada da yaşıyoruz” dedi.


Hazırlıklar başladı 


Yaz ayını geçirecekleri yaylalar için şimdiden hazırlıklarına başladıklarını dile getiren Keser, “Hayvanlarımızı ve yiyecekleri toplamaya başladık. Hayvanlar bizim önümüzden gidecek ama küçük olanları kendimizle götüreceğiz. Çadırlarımızı ve eşyalarımızı da en sonda toplayacağız. Geçen sene askerler yaylalara gitmemize çok izin vermiyorlardı. Biz de yüzlerce insan ve binlerce hayvanla gidince bir şey diyemediler. Bazen burada kalmamıza bile sorun çıkartabiliyorlar” diye konuştu.


‘Gideceğimiz alanların çoğu yasaklı yerler’


Yaylada geçirdikleri zaman zarfında besledikleri hayvan ve hazırladıkları yiyeceklerle kış ayını geçirdiklerini söyleyen Keser, şöyle dedi: “Orada koyunlarımızı besliyoruz. Her Koçer ne yapıyorsa biz de aynı şeyi yapıyoruz. Çocuklarım da, hayvanlar ve diğer konularda bize yardım ediyor. Bu sene de gideceğimiz alanların çoğu yasaklı yerler. Artık hayvanlarımızı otlatmamız için bile çok az yer kaldı. Dağların sularından ve kaynaklarından dahi faydalanamıyoruz.”
Editör: Haber Merkezi