Yeni Şafak, Kürt iş insanlarına yönelik operasyon yapılacağını duyurdu. Bu haber akıllara 90’lı yıllarda Çiller’in Kürt iş insanlarını hedef gösteren ‘liste elimizde’ açıklaması ve ardından gelen ‘faili meçhul’ cinayetleri getirdi

Hükümetin güdümündeki Yeni Şafak gazetesi bu kez de Kürt iş insanlarını hedef gösterdi. Gazete dünkü manşetinde “Sıra PKK’lı işadamlarında” başlığıyla servis ettiği haberde Kürt iş insanlarına yapılacak operasyonun sinyalini verdi. Haberde MİT ve Emniyet İstihbarat’ın Kürt iş insanları ile ilgili raporlar hazırladığı ve bu liste doğrultusunda iş insanlarına operasyon yapılacağı belirtildi. Yeni Şafak’ın bu haberi, ‘faili meçhul’ cinayetlerle anılan 90’ların başında dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in 4 Kasım 1993’te “PKK’ya yardım eden işadamlarının ve sanatçıların listeleri elimizde. Onlardan hesap soracağız…” açıklamasını getirdi. Bu açık tehdidin ardından Kürt iş insanlarının faili meçhul cinayetlerle öldürüldüğü dönem başladı. Kürt siyasetçi, hukukçu ve iş adamlarını hedef alan cinayet zincirine ilişkin olarak bakanlığın ‘devlet sırrı’ gerekçesiyle 20 yıl önce mahkemeye göndermediği, “PKK’yla ilişkili sakıncalı işadamları listesi” adlı belge ortaya çıkmıştı. Liste, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı arşivlerinde “Müteahhit Çizelgesi” adıyla yer almıştı.

Çiller’e sorulmuştu

Söz konusu ölüm listesi, 19 yıl sonra Meclis’te kurulan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nda Çiller’e sorulmuştu. HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Yeniköy’deki yalısında kendilerini ağırlayan Çiller’e o kanlı listeyi sormuştu. Komisyon tutanaklarına göre gözyaşlarını tutamayan Çiller, şu cevabı verdi: “Evet, böyle bir liste geldi önüme. Tahmin ediyorum kiİçişleri Bakanlığı’ndan geldi. MGK’da da bu tarz birtakım işadamlarının finansman için tehdit edildiği ve zorla para toplandığı ifade edildi. Bu çerçevede, o gün, hatta o anda önüme gelen bir listeydi. ‘Kimse buna boyun eğmesin, biz bunları koruruz. Kim bunu yapıyorsa bunları da önleriz… Bu işadamları tehdit ediliyorsa korkmasınlar…’ Verdiğim mesaj buydu.”



‘Faili meçhul’ zinciri

1990’lı yıllarda Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın, avukat Yusuf Ekinci, avukat Faik Candan, Müfettiş Namık Erdoğan, işadamı Behçet Cantürk, şoförü Recep Kuzucu, Cantürk’ün yakını müteahhit Fevzi Aslan ile kardeşi Şahin Aslan, Cantürk’ün avukatı Medet Serhat, Serhat’ın şoförü İsmail Karaalioğlu, iş insanları Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım, ANAP’lı Keskin İlçe Başkanı Metin Vural’ın da bulunduğu 19 kişi ‘faili meçhul’ cinayetlere kurban gitti. (Kaynak: Yeni Yaşam Gazete HABER MERKEZİ)
Editör: Haber Merkezi