ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ HAKKARİ - Artan yem ve saman fiyatlarından şikayet eden Kırıkdağlı yurttaşlar, yavrulama döneminde olan koyun ve keçilerin birçoğunun yeterince beslenemediği için ya düşük yaptığını ya da doğum sonrası yavrusunu kaybettiğini söyledi.
Hakkari’nin Kırıkdağ (Dêzê) köyü ve köye bağlı Kırbaş (Kêrîser) mezrasında küçükbaş besiciliği yapan yurttaşlar, artan yem fiyatlarından yakınıyor. Yazın bölgeye yayılan şarbon hastalığından kurtarabildikleri keçi ve koyunların yeterince besleyemediklerini dile getiren besiciler, 50 kiloluk yem torbasını 70 liraya satın alıyor. Bir hayvanın kışlık bakım ve giderinin yaklaşık 600 lira olduğunu belirten besiciler, aynı artışın hayvan fiyatlarına yansımadığına dikkat çekiyor. Besiciler, hayvanların yeterince beslenemediği için ya düşük yaptığını ya da doğum sonrası yavrusunu kaybettiğini söylüyor.


'YASAK VE HASTALIK ZAYIF BIRAKTI'


Yavrulama döneminde olan koyun ve keçilerin beslenmesinin büyük önem taşıdığını dile getiren Kırıkdağ köyünden Kadir Gündüz, yeterince beslenemeyen hayvanların düşük yaptığını veya besleyemediği yavrularının öldüğünü söyledi. Yazın yaylalara getirilen yasak ve şarbon hastalığı yüzünden birçok hayvanın öldüğünü paylaşan Gündüz, “Kalan hayvanlarımızın bu hastalığın etkisinden kurtulduğunu söyleyemeyiz. Yazın hastalık ve yasaklar nedeniyle hayvanlarımız iyi beslenemediği için doğurduğu kuzularda bunun etkisini görebiliyoruz. Birçok yavru çok zayıf doğduğu için kısa sürede ölüyor. Hayatta kalanlar da çok zayıf” ifadelerini kullandı.


'BİR KOYUN 600 LİRAYA MAL OLUYOR'


Yem ve saman fiyatlarının günden güne arttığını söyleyen Gündüz, “Bir ton saman bin lirayı aştı. Sadece saman yetmediği için yem takviyesi yapmak zorundayız. 50 kiloluk bir yem torbasını 70 liraya satın alıyoruz. Bir hayvan bize yaklaşık 600 liraya mal oluyor. Satarken maalesef bunun karşılığını almıyoruz” diye konuştu.


'TEK GELİR KAYNAĞIMIZ HAYVANLAR'


Hayvanlarını günde üç öğün yemleyen Kırbaş mezrasından Sedat Yiğit ise köylülerin yayla yasaklarından dolayı ağırlıklı olarak keçi beslediklerini belirtti. Yiğit, “Yayla ve meralara çıkamadığımız için köyün sıcaklarına ve kayalık doğa şartlarına uyumlu olan keçi besiciliğine döndük. Elbette koyun beslemek daha karlı; ancak şartlar bizleri keçi beslemeye zorluyor” dedi. Aynı mezradan Emin Yiğit de 90’lı yıllarda terk etmek zorunda kaldığı mezraya hayvanlar için sabah gelip akşam döndüğünü söyledi. Şubat ayının ilk günlerinde hayvanların doğurmaya başladığını dile getiren Yiğit, iyi beslenmeyen kuzuların öldüğünü belirtti. Artan yem fiyatlarından yakınan Yiğit, “Ben her gün 6 kilometre yol gelerek hayvanlarımı besliyorum. Bu dönem hayvan yavrulama dönemi olduğu için ilgilenmek zorundayız. Yemini, samanını doğru ve yeterli vermek zorundayız. Bizim tek gelirimiz bu hayvanlar olunca gecemizi gündüzümüzü buna ayırıyoruz” diye konuştu.


MA 
Editör: Haber Merkezi