ANKARA - HDK’nin düzenlediği forumda konuşan Akademisyen Ayten Alkan, sokakların mücadele alanı olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Meclisi, “Kadınlar kenti/mekanı konuşuyor” başlıklı forum düzenledi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi’nde bir araya gelen kadınların yanı sıra foruma online olarak da çok sayıda kişi katıldı. Moderatörlüğünü HDK Ankara İl Kadın Kordinasyonu’ndan Emel Emre’nin yaptığı forumda Akademisyen Feminist Aktivist Ayten Alkan sunum yaptı.

Mekanların toplumsal mücadelelerin zemini ve hedefi olduğunu ifade eden Alkan, “Sokaklar yine mücadele alanlarıdır. Mekan toplumsaldır” dedi.

‘ZAMAN KULLANIMI DA CİNSİYETÇİ’

Sokakta olmanın psikolojik üstünlüğünün erkeklerde olduğuna yönelik yaptığı derslerden öne çıkan tespitleri de sunan Alkan, “Günün farklı dilimleri itibariyle de mekanların cinsiyetlendiğini görüyoruz. Erkeklerin zaman sınırlanmasına  pek çoğunlukla tabi olmadıklarını görüyoruz. Dolayısıyla sadece mekan değil zaman kullanımı da çok cinsiyetçi. Mekanlar da cinsiyetler arasında bölünüyor” ifadelerini kullandı.

Kadınların mekânsal hareketliliği için büyük sebebe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Alkan, “Kadınların evden dışarı çıkması için, hastaneye gitmesi, okula gitmesi, çocuğu okula götürmesi gibi bir sebebe ihtiyacı var. Pandemi koşullarında erkeklerin daha fazla karantinayı ihlal ettiği söylenmişti” diye belirtti.

Alkan'ın sunumunun ardından forum, yapılan ortak tartışma ve değerlendirmelerin ardından son buldu. ( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi