İSTANBUL - HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, “Halk, Newroz’da Sayın Öcalan’ın çözücü rolüne, yıllardır uğraştığı, çabaladığı çözüm tespitlerine bugün de ne kadar ihtiyaç olduğunu gösterdi” dedi. 

Demirci Kawa’nın Asur’un zalim kralı Dehak’a karşı kazandığı zafer sonrası yaktığı Newroz ateşinin 2 bin 633 yıl sonra bir kez daha yakıldığı Türkiye ve bölge kentlerinde yüzbinlerce kişi alanlara aktı. Öncesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlığına ilişkin sosyal medyaya yansıyan kimi iddialar, HDP’ye yönelik kapatma davası ve partinin Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi gibi gelişmelerin halkta büyüttüğü öfke hali, Newroz alanlarına yansıdı. Yüzbinlerce kişinin doldurduğu meydanlar, Öcalan ve kendisine uygulanan tecride karşı cezaevlerinde açlık grevi direnişinde bulunan tutuklulara destek sloganlarıyla inledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Emine Caynak, Newroz alanlarını dolduran milyonlarca insanın verdikleri mesajları ve bunun olası yansımalarını değerlendirdi.

TÜRKİYE’NİN AYDINLIK YÜZÜ

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Newroz’un özellikle Kürt halkı ve Newroz’da kendi gerçekliğini gören bütün halklar ve ezilenler açısından büyük anlamlar taşıdığını belirterek, kutlamaların her zaman politik mesajlarla dolu olduğunu ifade etti. Bu yıl ki Newroz kutlamalarının çok özgün ve kritik sonuçlar ortaya çıkardığını söyleyen Şenoğlu, Newroz’un en temel özelliği olan “diriliş gerçekliği” ile bugünün koşullarına uygun olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Şenoğlu, İstanbul’dan Diyarbakır’a, Edirne’den Hakkari’ye, Mersin, Muğla, Antalya’ya kadar her yerde milyonlarca kişinin büyük bir coşku ile alanlara çıktığına dikkat çekerek, “Halklar Türkiye’nin aydınlık yüzünü ortaya çıkardı. Bu, Newroz ateşinden beslenen bir aydınlık” dedi.

‘GEREKLİ SONUÇLAR ÇIKARMALI’

Türkiye’nin çok zorlu ve acılı bir dönemden geçtiğini dile getiren Şenoğlu, Kürt halkı başta olmak üzere tüm halkların, işçilerin, emekçilerin ve bütün toplumsal kesimlerin yaşam savaşı verdiğinin altını  çizdi. Newroz’da bunun büyük acısının ve aynı zamanda değiştirme isteğinin açık bir şekilde gözler önüne serildiğini belirten Şenoğlu, “Bu güç ve istem Newroz’un tarihsel anlamına uygun olarak en çarpıcı bir şekilde ve hiç kimsenin yadsıyamayacağı bir şekilde ortaya çıkmış oldu. Milyonlar sokaklardaydı. Halkların, ezilenlerin geleceklerini kurma iradeleri sokakları, meydanları doldurdu ve yan yana, omuz omuza olduğunu, birleşmekte olduğunu gösterdi. O anlamda Newroz o kadar güçlü bir mesaj verdi ki. Devlet aklı, bugün devleti yönetenler bundan gerekli sonuçları çıkarmalıdırlar. Gerekli sonuçları çıkarırlar mı bilmiyoruz ama yadsınamayacak bir gerçeklik ortaya çıktı” diye konuştu.

‘EN YAŞAMSAL TALEP ÖCALAN!’ 

Şenoğlu, Newroz’da halkın verdiği en güçlü mesajın PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride ilişkin olduğunu kaydetti.  Şenoğlu, “Newroz’da halk verdiği mesajlarda, barışın ve özgürlüğün inşasını, Türkiye’nin demokratikleşmesini ve Kürtlerin özgürlüğünün inşası için Sayın Öcalan’ın çözücü rolüne, yıllardır uğraştığı, çabaladığı çözüm tespitlerine bugün de ne kadar ihtiyaç olduğunu gösterdi. Halk bunu özgür iradeleriyle açığa çıkardı. Siyasi irade beyanı yaptılar. O açıdan tecride karşı tutum ve talep Newroz’un en yaşamsal talebiydi” ifadelerini kullandı.

‘NEWROZ PARTİSİNİ NASIL KAPATACAKSINIZ?’

İkinci büyük mesajın ise, HDP’ye yönelik kapatma davasına varan iktidar saldırganlığına yönelik olduğunu vurgulayan Şenoğlu, şunları söyledi: “Milyonlar alanlara akarak hiçbir söze gerek bırakmayan bir şekilde cevap verdi. Milyonlarca kişi ‘işte HDP burada, HDP’yi kapatabilirsiniz ama Newroz partisi burada, Newroz partisini nasıl kapatacaksınız?’ dedi. O anlamda bir dönemeç olarak kabul etmek lazım. Son derece kritik, toplumun en çok ihtiyacı olan şeye vurgu yapıldı. Umuda, dayanışmaya, kardeşliğe, direnişe, birliğe, geleceğe olan inanca vurgu yapıldı. Belki de daha da kıymetlisi onu bugünden kurma, bugünden yaratma ve aynı zamanda yeni yaşamı inşa etme iradesinin açık bir şekilde gözler önüne serilmesiydi” 

BİRLİK GÜCÜYLE GELECEĞE

HDK Eş Sözcüsü, halkların Newroz meydanlarında iktidarın ikili karakterinin dışında demokratik siyasetin ve radikal demokrasinin esas alındığı “Üçüncü Yolu” işaret ettiğini ifade etti. Şenoğlu  “Newroz’un açığa çıkardığı büyük umutla, büyük uyanışla, büyük direnişle bu iradeyi ve birliği toplumun her yerinde kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, işçisiyle çiftçisiyle, işçisiyle, LGBTİ + sıyla, Newroz’un bu birliğini, bu gücünü Türkiye’ye demokrasiyi kazandıracak, Kürtlerin demokratik ulusal taleplerini karşılayacak, büyük yıkımların önüne geçecek birliği kurmanın büyük bir adımı olarak görüyoruz. Newroz’da halkların kendi iradesine sahip çıktığı bu birliği her yere yaymak,  toplumsal ittifakı Newroz’un gücüyle inşa etmek, onu geleceğe taşımak gibi çok kararlı ve umutlu bir tablo çıktı” dedi.

CAYNAK: EN GÜZEL CEVAP

Aynı zamanda Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti olan DBP PM Üyesi Emine Caynak ise, Kürt halkının yanı sıra Türkiye halklarının ve kadınların Newroz alanların akarak, baskıya, inkara ve asimilasyona dayanan politikalara çok güçlü bir cevap verdiğini ifade etti. 

AKP iktidarının 7 Haziran 2015 seçimlerinde yaşadığı hezimetin ardından Kürt halkına yönelik şiddete ve baskıya dayalı politikalarının Newroz’da  milyonlarca kişinin alanlara çıkması ile hiçbir sonuç elde edemediğinin kanıtlandığına işaret eden Caynak, Kürt halkının kimliğine ve siyasi iradesine sahip çıktığının mesajını verdiğini belirtti.

HERKESİ ŞAŞIRTTI

Caynak, “Açıkçası 2013 Newrozu ile bu yıl kutlanan Newroz arasında bir fark göremedik. Sayın Öcalan’ın mesajının okunduğu 2013 Newrozu’ndaki sahiplenme duygusu ile bu yıl kutlanan Newroz’u sahiplenme duygusu aynıydı” dedi.

Son 5 yılda yaşanan ağır baskıcı ortam göz önüne alındığında Newroz’a güçlü katılımın baskılarla, operasyonlarla Kürtlere diz çöktürülemeyeceğini açık bir şekilde gösterdiğini söyleyen Caynak, “Kürtler tüm değerlerine sahip çıkma iradesini ortaya koydu. Newroz’un böylesine güçlü geçmesi açıkçası bizi şaşırttı ama sistemi daha çok şaşırttı. Bunun sonuçları olacaktır” diye belirtti.

KÜRTLERİN İTAAT ETMEME YANITI

Güçlü katılımın aynı zamanda HDP’ye yönelik kapatma davasına da yanıt niteliğinde olduğuna vurgu yapan Caynak, şunları ekledi: “Kürtler Newroz ruhuyla iradesine sahip çıktı. Sistemin bunu iyi okuması gerekiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar Kürtleri ne kimliğinden ne de siyasi iradesinden vazgeçiremezler. Beni öldürsen de, tutuklasan da, yok saysan da ben sana itaat etmeyeceğim mesajıydı bu. Bu mesajı herkesin iyi okuması gerekiyor. Kürtler ben düşmanlık istemiyorum diyor ama eğer sen düşman olursan ben de irademi sahipleneceğim mesajı verdi.” 

KADINLARIN MESAJI: ÖZGÜRLÜK

Caynaki, Newroz kutlamalarına özellikle kadınların güçlü katılım göstermesi üzerinde ise ayrıca durdu. Caynak, “İstanbul sözleşmesi feshedildi. Kadınlar her gün katlediliyor. Kadınlar da Newroz kutlamalarında çok güçlü bir şekilde yer alarak, kadın özgürlük mücadelesini haykırdı. Kadın mücadelesini hiç kimse engelleyemeyeceğini, ne İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle, ne de tutuklamalarla kadın mücadelesinin engellenemeyeceği mesajı verildi. Newroz’da alanlara çıkan milyonlarca kadının isyanı bunun en açık kanıtıdır” diye belirtti.

MA / İdris Sayılğan

Editör: Haber Merkezi