ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ, 30 Aralık’ta yapılacak aday belirleme işleminin, halk oylamasıyla değil, başka bir yöntemle yapılacağı belirtildi.





Halkların Demokratik Partisi (HDP), partililere yönelik operasyonlar ve il/ilçe binalarında devam eden açlık grevlerine düzenlenen polis baskınları nedeniyle adaylık için verdiği başvuru süresini üst üste uzatma kararı aldı. Parti yönetimi, adayları belirlemek için bazı seçim bölgelerinde yapmayı planladığı halk oylamalarını da ertelemişti.

Duvar gazetesinden Özlem Akarsu Çelik’in HDP yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 32 belediye başkan adayının belirlenmesi için 30 Aralık’ta halk oylaması yapılacak.

HDP Genel Merkezi’nden İl Aday Belirleme Komisyonlarına gönderilen genelgede yer alan halk oylaması yapılacak belediyelerin listesi şöyle:

VAN: İpekyolu, Edremit, Çatak, Özalp, Çaldıran, Başkale, Gürpınar.

HAKKARİ: Merkez ve Yüksekova.

BİTLİS: Tatvan.

MUŞ: Varto, Bulanık ve Malazgirt.

AĞRI: Doğubayazıt.

MARDİN: Kızıltepe, Nusaybin, Derik,  Mazıdağı ve Dargeçit.

ŞIRNAK: Cizre, Silopi ve İdil.

DİYARBAKIR: Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur, Bismil, Silvan ve Lice.

BATMAN: Merkez.

ŞANLIURFA: Halfeti.

DERSİM: Merkez.

‘ADAYLAR, OY ÇOKLUĞUYLA DEĞİL İKNA SÜRECİYLE BELİRLENECEK’

Halk oylaması yapılacak seçim bölgelerinden birinde, İl Aday Belirleme Komisyonunda görev yapan bir HDP yöneticisi, adayların halka sorulacak olmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Bizde ön seçim gerçek anlamda bir halk oylamasıdır. Halkın geniş katılımının yanı sıra bu oylamada delegeler, bölgedeki bileşenler, PM üyeleri, milletvekilleri, kadın ve gençlik meclisleri, parti örgütleri de yer alır. Herkes oylamada görüşünü söyler. Oy çokluğu hesabı yapılmaz. İkna süreci işler. İsimler tartışılır, öneriler yapılır ve herkes birbirini dinler. Sonunda bir isim üzerinde ortaklaşılır ve o isim genel merkeze gönderilir.”

HDP’NİN İLK YEREL SEÇİMİ

2014 Yerel Seçimine Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile girdiklerini hatırlatan HDP yöneticisi, ilk kez Halkların Demokratik Partisi olarak yerel seçime gireceklerini ve DBP de dahil HDP’nin tüm bileşenlerinin var olan tüm seçim bölgelerinde partinin oyunu arttırmak için çalışacağını ve bunun başarılacağına inandığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi