MERKEZ-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; HDP'nin belediye eşbaşkan adayları, seçim çalışmalarını kapı kapı sürdürüyor. Urfa’nın Siverek ilçesi adayları, Hayrat Der ve Med Zehra derneklerini ziyaret ederek, desteklerini istedi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa'nın Siverek ilçesinde seçim çalışmalarını hız verdi. İlçenin kırsal mahallerinde kalabalık gruplar tarafından karşılanan adaylar Emine Çetiner ve Turan Tüysüz, kente dair düşüncelerini ve yönetim biçimlerini halkla paylaştı.


İlçe merkezinde de esnaf ziyareti yapan adaylar, Sivil Toplum Örgütleri'ni (STÖ) ziyaret etti. Hayrat Der ve Med Zehra derneklerini ziyaret eden Turan Tüysüz, birlikte bir yönetim için destek beklediklerini dile getirdi.


Çalışmalarına aralıksız devam eden HDP'lilere, destek ziyaretleri de geliyor. Siverekli Akil Gençler inisiyatifinden bir grup genç HDP Siverek ilçe binasına gelerek adaylarına destek sundu.


HDP Hilvan Belediyesi eşbaşkan adayları ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde seçim çalışmalarını sürdürüyor. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve Hilvan Belediyesi Eşbaşkan Adayı  Bışar Tüysüz, kapı kapı gezerek partilerinin projelerini anlattı.


Gittiği esnaf tarafından ilgiyle karşılanan Tüysüz, sohbet ettiği kadınların ilçenin su sorunu talebi ile karşılaştı. Kadınlar “Yoldan vazgeçtik, sadece temiz su içmek istiyoruz. Bu belediye bizi mahvetti. Halkın kanını emdi.  Artık bizden onlara oy yok” diye dert yandı. Tüysüz de, kadınlara su sorununu çözme sözü verdi.


Belediyenin temizlik personeli ile de tokalaşan Tüysüz, “Biz işçinin emekçinin yanındayız. Birlikte birbirimizden fark olmadan yaşayacağız” dedi.



TATVAN 


Bitlis'in Tatvan ilçesinde ise HDP ilçe eş başkan adayları Serap Genç Çakmak ve Habip Yeşiltepe  sabah saatlerinde taziye ziyaretinde bulundu. Ardından HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı'nın katılımıyla esnaf ziyaretine geçen adaylar, Hizan durağı esnafını tek tek gezdi. Yoğun ilgi ile karşılanan adaylar, ekonomik krizden dert yanan esnafı dinledi. Esnaf, AKP yönetiminde olan Tatvan Belediyesi’nin hizmet üretmediğini adayların kazanması durumunda çalışmalarını istedi. Adaylar ise esnafa, seçilmeleri durumunda halkla birlikte

çözüm üreteceklerini söyledi.



SİİRT’TE SEÇİM LOKALİ AÇILDI 


HDP Siirt İl Örgütü de, Mithat Öktüren Caddesi üzerinde lokal açılışını gerçekleştirdi. Açılış etkinliğine, kent milletvekili Sıddık Taş, Siirt Belediyesi eşbaşkan adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar, Barış Anneleri ile çok sayıda yurttaşı yanı sıra katıldı. Açılış öncesi yurttaşlar halay çekerken esnaf ziyaretinden dönen eşbaşkan adaylarını ise coşkuyla karşıladı.


‘BELEDİYELER HALKA GERİ VERECEĞİZ’ 


Hep birlikte çekilen halayların ardından lokal açılışı gerçekleştirilmek üzere etkinlik başladı.


HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, "Kayyumları geldikleri yere Ankara'ya yollayarak belediyeyi halkın hizmetine koyacağız" dedi. HDP'nin birçok yerde çalışmalarının engellenmeye çalışıldığına dikkat çeken Taş, "Onların işi engellemek, onların işi zorluk çıkarmak, onların işi hiledir. Ama Siirt'te oynanan oyunları ortaya çıkardık. Onların işi zorluk çıkarmak; ama bizim işimiz de mücadele etmektir. O yüzden boş durmayacağız, onlar zorluk çıkardıkça biz zorlukları aşacağız, halkımızın olan belediyeleri halka geri vereceğiz" dedi.


Taş'ın ardından halka seslenen adaylar, çalışmalarına hız verdiklerini ve gittikleri her yerde coşkuyla karşılaştıklarını ifade ederek kazanmak için herkesin taşın altına elinin koyması çağrısında bulundu.


Konuşmaların ardından Barış Anneleri lokal açılışını gerçekleştirdi.


VAN


Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Bedia Özgökçe Ertan, Mustafa Avcı ile İpekyolu Belediye Eşbaşkan adayları Şehzade Kurt ve Azim Yacan'ın katılımıyla kentin en kalabalık caddeleri olan Cumhuriyet ve Maraş Caddeleri'ndeki esnaflar ziyaret edildi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği adaylar esnafların sorunlarını dinledi. Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Mustafa Avcı, 1 Nisan sabahı kentte önemli bir başarıya imza atacaklarını söyledi.


BAŞKALE


HDP'nin Başkale Belediye Eşbaşkan adayları Şengül Polat ile Erkan Acar da seçim çalışmalarını hızlandırdı. Belediye eşbaşkan adayları Başkale ilçesine bağlı Beliyurt (Bawis) Mahallesi ile Ilıcak (Hozî) mahallelerinde halkla bir araya geldi. Adaylara ilginin yoğun olması dikkat çekti.


MURADİYE


HDP'nin Muradiye Belediye Eşbaşkan Adayları Leyla Balkan ve Yılmaz Şalan Beydağı (Ut) mahallesinde aile ziyaretlerinde bulundu. Aile ziyaretlerinde bulunan Eşbaşkan adayları yurttaşların sorun ve sıkıntılarını dinledi. 31 Mart seçimlerinde kayyum atanan Muradiye belediyesini yeniden alarak halkın hizmetine açacaklarını söyleyen adaylar, 1 Nisan sabahında kayyumlara gereken cevabı vereceklerini dile getirdi.




DİYARBAKIR

BİSMİL

HDP’nin Bismil Belediyesi eşbaşkan adayları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, seçim çalışmaları kapsamında yurttaşları ziyaret etti. Eşbaşkanlara, çok sayıda yurttaş ile HDP Bismil İl yöneticileri eşlik etti. Ziyaret kapsamında HDP’liler, ilçede bulunan tekstil atölyelerindeki emekçileri ziyaret ederek oy talebinde bulundu.

ÇINAR

HDP Çınar Eşbaşkan adayları Necla Tamriş ve Bedri Kaya ise seçim çalışmaları kapsamında ilçedeki esnafı ziyaret etti. Eşbaşkanlara, ilçe yöneticileri eşlik etti. Esnaflar tarafından sıcak karşılanan HDP’liler, esnaftan katılımcı bir yönetim için seçimde kendilerine oy istedi.




BAĞLAR

Bağlar ilçesi Bağcılar mahallesinde seçim bürosunu açıldı. Açılışa Barış Anneleri, Bağlar Belediyesi eşbaşkan adayları Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan'ın yanı sıra birçok yurttaşın katıldı. Açılışın gerçekleştiği büronun etrafında yoğun güvenlik alan polis, yapılacak konuşmalarda Leyla Güven'den bahsedilmesi, bu minvalde slogan atılması halinde müdahale ederek gözaltı işlemlerini gerçekleştireceği uyarısında bulundu.  Açılışa katılan yurttaşlar davul zurna eşliğinde zılgıtlarla halaya durdu. Açılış öncesi konuşma yapan Zübeyde Zümrüt, çok önemli bir dönemden geçildiğini belirterek,  31 Mart günü iktidara verecekleri cevapla bir daha kayyum düşüncesine kapılamayacaklarını vurguladı. Zeyyat Ceylan ise, Diyarbakır'da Kürtçe eğitim veren Ferzat Kemanger Okulu'nun belediyeye atanan kayyum tarafından kapatıldığını hatırlatarak, "31 Mart Kürt diline, kültürüne ve tarihine daha çok sahip çıkmanın başlangıcı olacak" dedi.

'ÇALIŞMALARIMIZ BİR ARADA YÜRÜTÜYORUZ'

İçinde bulunan dönemin en az seçim kadar önemli olduğunu belirten Bağlar Belediye eşbaşkan adayı Zübeyde Zümrüt, secim çalışmalarını ve içinde bulunan dönemin koşullarına cevap olabilme çalışmalarını bir arada yürüttüklerini söyledi. Leyla Güven'in 105 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu hatırlatan Zümrüt, "Leyla Güven, tecridin kaldırılması için açlık grevine girdi. Tecrit insanlığa karşıdır. Bu tecrit kültür, dil, toplumsal yaşama, gençler ve kadınlar üzerine yürütülüyor. Özgür bir yaşam için çalışıyoruz" diye konuştu.

'BİR DAHA AKILLARINA BİLE GELMEYECEK'

Yerel seçimler için de, ev ev, sokak sokak, kapı kapı gezip çalışmamız gerekiyor diyen Zümrüt,  "Çok önemli bir dönemden ve süreçten geçiyoruz. Çünkü 20 yıldır Kürtlerin kazandığı belediyeler halka hizmet anlayışıyla çalışıyordu.  Ancak dünyanın hiçbir yerinde olmayan görülmeyen kayyumları bu belediyelere atadılar. Kayyumlar bizim için kadının yaşamını ipotek altına almaktan başka bir şey ifade etmiyor. Kadın iradesi, kadın kimliğini yok etmek için atandılar. O yüzden 2019 seçimleri çok önemli. Onlara öyle bir cevap vereceğiz ki bir daha kayyum fikrine kapılmasınlar, Kürtlerin kazandığı ve elde ettiği belediyeleri bir daha zorla elinden almaya akıllarından bile geçiremesinler. Biz halkımıza ve partimize güveniyoruz. Biz umuduz. HDP umuttur. Halkların, çocukların, kadınların ve gençlerin umududur. Kimse kazanmamıza engel olamayacak" dedi.

'KAYYUM GASP VE İNKARDIR'

Bağlar ilçesinde 4'üncü seçim büromuzu açtıklarını belirten diğer eşbaşkan adayı Zeyyat Ceylan ise, kayyum anlayışını halkların kazanımlarının gaspı ile dilin, halkların, emeğin ve kadının inkarı olarak gördüklerini ifade etti. Ceylan, "Bu nedenle bu zihniyetin sahiplerini geldikleri yere göndermek için uykuyu kendimize haram ederek çalışmalıyız" dedi.

'KÜRT DİLİNE DAHA ÇOK SAHİP ÇIKACAĞIZ'

UNESCO'nun 20 yıldır 21 Şubat'ı Dünya Ana Dil Günü ilan ettiğini hatırlatan Ceylan, Kürt dilinin kayyum zihniyetiyle yüz yıldır yasaklandığını söyledi.  Ceylan konuşmasına şu şekilde devam etti: "Diyarbakır'da anadilimizle eğitim veren bir okulumuz vardı. Ferzat Kemanger Okulu, yaklaşık 200 yüz çocuğa anadilinde hizmet veriyordu. Kayyum gelip okulu kapattı ve dilimizi yasakladı. Bu zihniyet karşısında büyük bir mücadele vermemiz lazım. Kürtçe dilini çocukların dili haline getirmemiz gerekiyor. Bir dilin kaybolması durumunda yeni bir dil ancak bin yılla yakın oluşabilir. Bu inançla söylüyoruz ki 31 Mart Kürt diline, kültürüne ve tarihine daha çok sahip çıkmanın başlangıcı olacak."

Konuşmaların ardından belediye eşbaşkan adayları Zümrüt ve Ceylan, Barış Anneleriyle birlikte büronun kapısına açılan kurdeleleri keserek açılışı gerçekleştirdi.  Adaylar büroda açılışa katılan yurttaşlarla sohbet ettikten sonra bürodan ayrıldı.


Editör: Haber Merkezi