ANKARA- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; YSK’nin İstanbul kararından kısa süre önce avukatların İmralı’ya gönderilmesini değerlendiren HDP, “AKP ile pazarlık yok, demokrasi ittifakında kararlıyız” mesajı verdi. Parti yönetimi, 23 Haziran'a kadar, ‘İstanbul İttifakı’na oy isteyecek



İmralı Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sekiz yıldır avukatları ile görüştürülmemesi sonrasında başlayan ve kritik aşamaya gelen açlık grevlerinin ardından avukat görüşüne izin verilmesi kararının yeni bir sürecin başlangıcı olup olmadığı tartışmaları sürüyor.

Öcalan ile avukatlarının görüşüne, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi kararından kısa süre önce izin verilmesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Türkiye ittifakı’ söylemine de dikkat çekilerek, “HDP ile AKP arasında bir anlaşma mı yapılacak?” sorusunu akıllara getirdi.

İstanbul’da bir milyonun üzerinde seçmeni bulunan HDP’nin yenilenecek İstanbul seçimlerinde alacağı pozisyon tartışma konusu oldu.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; 2013-2015 yılları arasındaki çözüm sürecine yeniden dönülmesinin mümkün olmadığını ifade eden HDP kaynakları, İstanbul seçimlerinin boykotu ya da farklı bir oluşum içinde yer alma tartışmasının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “Batı illerinde AKP’ye kaybettirme stratejimizde kararlı olmalıyız” mesajını verdi.

MYK’DE KARAR VERİLDİ

YSK’nin kararının ardından olağanüstü gündemle toplanan MYK de İstanbul seçimlerine yönelik tutum kesinleşti.

Toplantıda, HDP seçmeninin, “Belediyelerimize kayyum atandığında ve yüzde 20 oy alan ikinci adaylara KHK bahanesi ile mazbata verildiğinde” muhalefet partilerden gerekli desteği alamadığı eleştirileri hatırlatıldı.

Ancak yapılan tartışmaların ardından ‘İstanbul İttifakı’ adı altında bir ittifak söylemi geliştirilerek seçmenlerden Ekrem İmamoğlu için oy istenmesine karar verildi. Bu süreçte İstanbul milletvekilleri ile bazı genel başkan yardımcılarının da İstanbul’da kalarak seçim çalışmalarını koordine etmesi kararlaştırıldı.

Editör: Haber Merkezi