DERSİM- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ; HDP Akpazar Belde Belediye Eş Başkan Adayı Orhan Çelebi Gazeteci Arzella Bektaş’ a Türkiye’deki mevcut yerel yönetim, eş başkanlık modeli ve başkanlığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HDP eş başkanlık uygulamasıyla sadece Türkiye’de değil, dünyada örnek olmuş partilerden biridir. Bu uygulamanın ne kadar önemli olduğunu, AKP’nin ablukalar döneminde bir genelge ile eş başkanlık uygulamamızı suç olarak ilan etmesinden de anlayabilirsiniz.” diye belirten Çelebi, “Bu nedenle her yapımızda ve bu yapılardaki her basamakta eş başkanlık sistemini uygulamaya geçirdik” dedi. Çelebi’nin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle

 

Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?



1969 Yılında Holagi Köyünde doğdum. 8 kardeşin en küçüğüyüm. İlkokulu Elazığ’ın Palu ilçesinde yatılı okulda okudum. Ortaokul ve liseyi Malatya Gazi Lisesinde okudum. Hala Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümünde okuyorum. 29 Yıllık bir siyasi geçmişim var. ESP ve HDP de değişik düzeylerde yöneticilik yaptım.

 

31 Mart yerel seçimine hangi perspektifle hazırlanacaksınız? Belediyecilik ile ilgili ilkeleriniz nelerdir?

Öncelikle yerel yönetim anlayışımızın gereği olarak halkımızla birlikte bulunduğumuz kenti yöneteceğiz. Yöre halkı doğrudan yönetime katılacak, karar sürecinde söz sahibi olacak. Şuanda kayyum tarafından 2 yıl önce gasp edilen belediyemizi geri alıp halkın hizmetine sunacağız. Onun içinde Akpazar’a (PERİ) ilk geldiğimde şiar olarak şunu seçtim: “BİZİM OLANI ALMAYA GELDİK.”

Belediye başkanı seçilmeniz durumunda nasıl bir yönetim anlayışı sergileyeceksiniz, yerel yönetimlere dair projeleriniz nelerdir?

Adaylık netleştikten sonra hızla bölgemize ilişkin bir rapor hazırladık. 8 Mahalleden oluşan çok verimli bir bölge olan belediyemizin mevcut tüm sorunlarını tespit etmiş durumdayız. Hangi mahallenin öncelikli sorunları nelerdir biliyoruz. Ona rağmen tüm köy ziyaretlerimizde bölge halkını dinliyoruz. Sorunları yerinde inceleyerek kayıt altına alıyoruz. Temel Projelerimiz Kuşçu Mahallemizin Cem Evi projesini hayata geçirmek. Tüm mahallelerdeki çocuk parklarının yenilenmesi, Belediye binamızın yeni bir proje ile Kültür Merkezi, Konferans Salonu, Kütüphane vb. Konseptle yapılması. Mahallerimizin temel ihtiyaçlarından olan taziye evlerinin yapılması. Bölgemizde ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık yapılıyor. Yöre halkı bu ürünlerini değerlendiremiyor. Kooperatif projesi ile yöre insanlarını rahatlatacağız. Güneş Paneli Tarlası projesi ile bölge halkının elektrik ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Bazı projelerde seçim sürecinde ortaya çıkacaktır.

Siz sosyalist gelenekten gelen bir siyasetçisiniz. Seçilmeniz durumunda nasıl bir kent yönetimi anlayışını hayata geçireceksiniz?

Öncelikle bir sosyalist olarak sosyalist yönetim anlayışıyla hareket edeceğiz. Tüm mahallelerde mahalle meclisleri oluşturacağız. Bu meclisler aracılığıyla tüm yöre halkını karar sürecine dâhil edeceğiz. Mahalle temsilcileri ile birlikte meclis üyelerimizin de katıldığı toplantılar yapacağız. Tüm seçmene eşit şekilde yaklaşacağız. Hiçbir ayırım yapmadan çalışacağız. Halkımızın bize olan güvenini boşa çıkarmayacağız. Verdiğimiz tüm sözleri yerine getireceğiz. Çünkü sözlerin verildiği ama yerine getirilmediği genel yaklaşım ciddi bir güvensizlik oluşturuyor. Bu güvensizliği tersine çevirmek için vadettiklerimizi yapacağız. Gençlerimizin ve çocuklarımızın sorunlarını ve isteklerini onlarla birlikte yapacağımız toplantılarla tespit edeceğiz. Örnek bir belediyecilik yaratmak için yala çıktık.

Akpazar kadın eş başkan adayının ismi nedir? Eş başkan ile birlikte seçilmeniz durumunda nasıl bir yönetim anlayışı izleyeceksiniz? Yerel yönetimlere dair projeleriniz nelerdir?

         Şüphesiz siyasi partilerin aday listelerindeki kadın sayısı onların kadına bakış açısını ortaya koyuyor. HDP dışındaki partilerin ne kadar erkek bir zihniyetle yöneltildiğini bir kez daha göstermiştir. HDP kadının siyasetteki rolünün çok önemli olduğunu bildiği için Eş başkanlık sistemini savunan ve uygulayan bir partidir. Lafının siyasetin merkezinde olması ve erkek egemen siyasete müdahale etmesi için kadınların etkin rol oynamasını istiyor. Ve kendisine kadın partisi diyor.
Birlikte görev aldığım eş başkan adayımız Songül Doğan arkadaşımız da bir emekçi olarak Akpazar’da kadın siyasetinin etkin olması için rol oynayacaktır. Eşit şartlarda Belediyeyi yöneteceğiz. Bölgeye daha çok kadın elinin siyaset aracılığıyla dokunmasını istiyoruz. Köyleri gezdiğimizde görüyoruz; kadınlar daha çok evde bahçede, işin içinde, erkekler kahvede oyun oynuyor. Bu da kadınların sosyal yaşamdan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Geliştireceğimiz projelerle kadınları sosyal yaşama dâhil edeceğiz.

Kadın meclisleri kurulacak mı, kadınlar belediyede istihdam edilecek mi, genç kadınlara yönelik herhangi bir geliştirici program var mı?

Kadın meclisleri kesinlikle kurulacak. Kadın emeği atölyeleri kuracağız. Genç kadınlarla neler yapacağımıza dair toplantılar yapacağız. Olanaklarımız ölçüsünde bir kültür merkezi kurmayı düşünüyoruz. Burada kadınlar için kültürel, sanatsal ve sportif kimi aktivitelerimiz olacak.
Kadın danışma hattı kurulacak.

Seçmenlere, halka buradan neler söylemek istersiniz?

Bölge halkının sorunlarını ve bölge halkını iyi biliyoruz. Biz halkımıza güveniyoruz. Halkımızın da bize güvenmesini istiyoruz. Özellikle zorunlu olarak topraklarını terk esip yurtdışına ve Türkiye’nin değişik şehirlerine göç etmek zorunda kalan bölge insanlarına çağrımız şudur: Topraklarınıza, köylerinize ve insanlarınıza sahip çıkın. Bu bölgeyi birlikte güzelleştirelim. İnsanlarımızın yaşamını kolaylaştıralım. Bizim olanı birlikte alalım.

 

Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz…
Editör: Haber Merkezi