DİYARBAKIR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ; HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Hülya Alökmen Uyanık Genel Yayın Yönetmenimiz Hamza ÖZKAN’ a Türkiye’deki mevcut yerel yönetim, eş başkanlık modeli ve başkanlığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HDP eş başkanlık uygulamasıyla sadece Türkiye’de değil, dünyada örnek olmuş partilerden biridir. Bu uygulamanın ne kadar önemli olduğunu, AKP’nin ablukalar döneminde bir genelge ile eşbaşkanlık uygulamamızı suç olarak ilan etmesinden de anlayabilirsiniz.” diye belirten Uyanık, “Bu nedenle her yapımızda ve bu yapılardaki her basamakta eş başkanlık sistemini uygulamaya geçirdik” dedi. Uyanık’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;



Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?

1975 doğumluyum, babam Mardin Savurlu bir öğretmen, annem Batmanlı bir ev hanımıdır. Diyarbakır’da büyüdüm, okudum, evlendim, çocuklarım burada doğdu. İki oğlum var. Mesleğim hemşirelik. 1995’ten beri kamuda çalışıyordum. 2016 KHK marifeti ile ihraç edildim. O günden beri özel bir hastanede çalışıyordum. Mesleğe başladığımdan beri sendikal mücadelede yer aldım. Yöneticilik yaptım. 2001 yılında sürgün edildim Kütahya’ya. 2006 da Diyarbakır’a döndüm. 2011-2014 yılları arası SES Diyarbakır Şube Başkanlığını yaptım.

Hem mesleğimin bana edindirdiği ve aslında kişiliğimde de belirgin bir özellik yardımseverlik, empati duyabilme ve aslında her kesimden insanla iletişime geçebilme benim için olmazsa olmaz dediğim özellikler ve bu özellikler aslında benim değer verdiğim olguları da belirliyor. Yardımseverlik, empati, eşitlik, demokrasi değerlerimin temelini oluşturuyor.

30 Mart 2019 Belediye Eş Başkan adayı oldunuz, bu adaylığın nedenleri nelerdir?

Son üç yıldır çok kötü süreçler yaşadık hem bireysel hem de toplumsal olarak. Şikâyet etmektense bir yerden dâhil olmak gerekiyordu. Çok fazla öneri olduğunu ifade ettiler. Reddedemedim. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarda da insanlardan çok fazla ilgi gördü. İyi ki de kabul etmişim. Bu mücadelenin içinde olmak ve bu mücadeleye katkıda bulunmak beni mutlu ediyor.

Partiniz ilk defa eş başkanlık modeliyle seçime girdi, neden eş başkanlık modeli seçildi, bu modeli Dünyada uygulayan ülke ya da oluşumlar var mı, Türkiye’de partiniz dışında uygulayan partiler var mı, Partinizin yerel yönetim modeli ile Türkiye’deki diğer partilerin yerel yönetim modelleri arasındaki fark nedir?



Geçen dönem de eş başkanlık yöntemi ile girdik seçime. Yani bu ilk değil. Yasal mevzuatta henüz yok. Siyasi parti olarak da bizde eş başkanlık var. Orada mevzuatı ona uygun hale getirdiler ama belediye de henüz yok; bu dönem yine zorlayacağız, dileğimiz mevzuata da yerleştirmek.

Neden bu yöntem çünkü parti olarak yerinden, kadın bakış açılı, çoğulcu, ekolojik bir yönetimi esas alıyoruz. Bunların ete kemiğe bürünmüş hali aslında eş başkanlık yöntemi. Kadınlar sadece iktidarda yer almamalı, yönetim aygıtına da yayılabilmeli. Bunun yanında hayatın her alanına kadın bakış açısını getirebilmek lafla olmuyor. Bunun için emek vermek ve pratik uygulamaları görmek gerekiyor. Dünyada eş başkanlık modeli Avrupa’da Yeşiller Partisinde var ama her alana yayılan eş başkanlık uygulaması bizde var sanırım.

Başkanlık ve eş başkanlık arasındaki fak nedir, halk eş başkanlık modelini nasıl yorumluyor?

En basit anlatımıyla yetki bir kişide değil iki kişide. Bunun yanında kadınlardan büyük ilgi var. Tabii şekilsel olarak değil gerçek anlamda hayata geçirmek için açmazlarını kolaylıklarını yaşayarak öğreneceğimiz ve buna göre daha da kurumsallaştıracağımız bir alan.

Diyarbakır için projeleriniz nelerdir?

İlk projemiz zorla kayyım marifeti ile gasp edilen belediyeleri seçimle geri almak ve halka teslim etmek. Geçen dönemden yarım kalan projeleri tamamlamak. Diyarbakır’ın kent kimliğini yeniden oluşturmak.

Partinizde Kadın Çalışma Ve Dair Başkanlığı var, bu başkanlığın amacı nedir?

Kadın Çalışma ve Dair Başkanlığı kadınların daha çok söz ve yetki sahibi olmasını, hayatın sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik tüm alanlarda kadın emeğinin varlığını gösterme amacını güdüyor ve bu doğrultuda çalışmalar yürütüyor.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde çatı partiniz HDP batı illerinde belediye kazanamamış, BDP ise doğu illerinde 102 belediye kazanmıştı. 29 Mart yerel seçimlerine tüm illerde çatı partiniz HDP ile gireceksiniz, nasıl bir seçim olacak sizce?

O dönem HDP yeni kurulmuş bir parti idi bugün geldiği nokta ortada tüm Türkiye’de birçok yerde iddia sahibi. Tüm partiler hesaplarını bizim üzerimizden yapma mecburiyeti hissediyor. Bu da gücümüzün göstergesi. Bu sayıyı artıracağız.



Diyarbakır’da sevilen sayılan bir eş başkan adayısınız partinizin delegeleri sizi seçti kazanacağınıza inanıyor musunuz?

Kazanacağımıza biz değil, tüm halkımız inanıyor.

Partinize, aday adayı arkadaşlarınıza, halklara özeleştiriniz, eleştiriniz ve öneriniz nedir?

O dönem yaptıklarımızı yapamadıklarımızı halkımızla çok paylaşamadık. Bunun iç ve dış birçok nedeni var ama Kürt belediyeciliği diye bir gerçek var artık. Bunu daha çok toplumun yararına çevirmek için çaba içinde olmalıyız.

             Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz…
Editör: Haber Merkezi