ANTALYA- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Antalya'in Kemer İlçesi'nde 18 Mayıs 2019 tarihinde Antalya’daki Olimpos Antik Kenti kazılarında kazı ekibi başkan yardımcısı olan Sinan Sertel (32), Kemer ilçesinde ağaç kesme yüzünden tartıştığı bir kişi tarafından kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, konuyu bir soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.


18 Mayıs 2019 tarihinde Antalya’daki Olimpos Antik Kenti kazılarında kazı ekibi başkan yardımcısı olan Sinan Sertel (32), Kemer ilçesinde ağaç kesme yüzünden tartıştığı bir kişi tarafından kalbinden bıçaklanarak öldürüldü.
Kemer’e bağlı Ulupınar Mahallesi Çıralı sahilinde meydana gelen olayda kazı ekibi başkan yardımcısı Sinan Sertel’in Kumluca ilçesindeki Olympos Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında ağaç kesilmesine itiraz ettiği için başlayan bıçakla saldırıya uğradığı dile getirilmektedir.

Olayı görenlerin haber vermesi üzerine jandarma ve sağlık ekiplerinin bölgeye sevk edildiği, ilk müdahalesi olay yerinde yapılan Sertel’in sağlık görevlilerince ambulansla hastaneye götürülürken, yolda yaşamını yitirdiği haber kaynaklarınca belirtildi.

Antalya’ya ve ülkemiz turizmine katkı sunarken yaşamını yitiren Sinan Sertel, Olympos Antik Kenti kazılarında kazı ekibi başkan yardımcılığının yanı sıra doktora yapıyordu.

Bu haber kazı alanlarında karşılan ne ilk ne de son ölüm haberi idi.
Ülkemizin uygar dünya ile bütünleşmesinde önemli uğraş alanlarından biri olan tarihsel ve kültürel varlıkların araştırılması, ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik çalışmalar yapan akademisyenler benzer sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Kazı alanlarında çalışma yapanların güvenlik problemi ile ilgili neler yapılmaktadır?

2- Kazı alanlarında çalışanların güvenliklerini sağlamak ve muhtemel saldırıları önlemek amacıyla ne tür somut önlemler öngörüyorsunuz?
3- Tarihsel ve kültürel varlıklarımızın araştırılması, ortaya çıkarılması ve korunması için ne tür ek tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır?

4- Tarihsel ve kültürel zenginliklerimizi ortaya çıkaran kişi ve grupların teşvik edilmesi için ne tür düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır?

5- Arkeolojik araştırmalar için ayrılan bütçenin arttırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?"

Editör: Haber Merkezi