İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; HDP Bağcılar Belediye Eşbaşkan Adayı Hüda Kaya, Bağcılar’ı kadınların özne olacağı bir ilçeye dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Yerelde olan umudumuzu ülkenin geneline de taşıyacağız” dedi.
MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde batı metropollerinin büyük bir bölümünde büyükşehir belediyelerine aday göstermezken bazı ilçelerde de çeşitli partilerle güç birliği yaptı. İstanbul’da HDP Büyükşehir Belediye başkanlığına aday göstermezken 13 ilçede seçime katılacağını duyurdu. HDP’nin Bağcılar Adayı İstanbul Milletvekili Hüda Kaya oldu.


Kaya, 9 Ekim 1960’da İstanbul’da dünyaya geldi. Uzun yıllar boyunca İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nde (MAZLUMDER) insan hakları mücadelesi yürüten Kaya, bunun yanın sıra kadın çalışmaları da yaptı. Türkiye’de gittikçe genelleşen başörtüsü yasağı sürecinde gazetecilik yapan Kaya, 1998’de başörtüsü özgürlüğü ile ilgili yazdığı bir yazıdan dolayı anayasanın 312'nci maddesinden yargılanarak 20 ay ceza aldı. 1999’da yine DGM’de idam ile yargılandı. 28 Şubat’ın 4 yılına dair tarihe bir kayıt düşme amacıyla yazdığı iki ciltlik bir kitabı yayınlandı. Kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yazmaya başlayan Kaya, daha sonra HDP ile tanışarak iki dönem MYK’de bulundu. Uluslararası Müslüman Kadınlar Birliği'ne de üye olan Kaya, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde HDP’den İstanbul Milletvekili seçilerek vekillikte ikinci dönemini sürdürüyor.


‘HEDEFİMİZ İKTİDARI ZAYIFLATMAK’


HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerindeki hedeflerinden birinin kayyum atanan il ve ilçeleri halkın iradesiyle buluşturmak olduğunu vurgulayan Kaya, “Bir diğer hedefimiz ise Batıda tekçileşen, erkekleşen, kadınların yaşamını her gün taciz, tecavüz, katliam şiddet, ülkeyi bir kaos ülkesine döndüren zihniyetin başta büyükşehirler olmak üzere kaybetmesi. Bu gidişatı durdurmak isteyen tüm çevrelerin bu tarihi ve son fırsatı da kaçırmamak için parti ya da şahıs demeden iktidarın gücünü yerellerden kesilmesi gerekiyor. Bu mesele sadece bir AKP düşmanlığı değil, bir zihniyete muhalefettir. Ortada gerçekten yaşamı katleden, savaşı kendilerine kutsal sayan, kadını köleleştiren bir zihniyet var. Partimizin büyükşehirle ilgili olarak aldığı karar ortada. Şu anda tekçileşen hegemonlaşan bu iktidarın zayıflatılması en esas hedef olmak zorunda. Biz şu anda ikinci şıklarla ilgili partileri ya da şahısları tartışabilme konumunda değiliz. Ne yapıp edip bundan daha ileri savaş, linç, nefret ve şiddet politikalarını ilerleteceğini bildiğimiz bu iktidarın Batıda da gücünü zayıflatmak zorundayız. Yerelde olan umudumuzu ülkenin geneline de taşıyacağız” ifadelerini kullandı.


‘BAĞCILAR'I DAHA YAŞANABİLİR HALE GETİREBİLİRİZ’


Bağcılar’ın İstanbul’un en büyük nüfusuna sahip ilçesi olduğunu kaydeden Kaya, AKP’nin ilçeyi bir oy deposu olarak gördüğünü ifade etti. Kaya, “Türkiye’nin her tarafında gelişen bu çarpıklıklardan haliyle Bağcılar da nasibini aldı. Kalabalık nüfusuyla, üst üste yığılmış mimarisiyle betona gömülmüş durumda insanlar. Sadece sokakları olan bir açık cezaevi gibi neredeyse. Bağcılar gibi geniş bir ilçede çocukların basacağı toprak kalmamış, nefes alabilecekleri bir yeşillik bir toprak kalmamış. Aynı zamanda ilçede suç oranı ve uyuşturucu yaşı korkunç boyutlarda. Dolayısıyla gençlerin hem eğitimiyle daha bilinçli ilişki geliştirmeleri hem de uyuşturucuyla mücadele edebilmek için alternatif projelerin geliştirilmesine ihtiyaç var.


Bunun yanı sıra sanat, spor dalları ve kadınların istifade edebileceği, kendini geliştirebileceği, hizmet göreceği alanların geliştirilmesine ihtiyaç duyulan bir bölge. Bağcılar’ı daha yaşanılabilir, daha eşit, şeffaf, nefes alınabilir, kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, belediye hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlandığı, hangi inançtan düşünceden olursa olsun tüm kadınların belediye hizmet ve politikaları noktasında özne olacağı bir ilçeye dönüştürmek en büyük hedeflerimizden” diye belirtti.


‘KAPI KAPI DOLAŞACAĞIZ’


Kaya, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Biz halkımızla beraber birlikte insani mücadelemizde bu baskın, tekçi, erkçi zihniyete, iktidara karşı dayanışma içindeyiz. Ne kadar dayanışırsak yarınlar bizim, umut da bizim olacak. Bağcılar özelinde İstanbul’da mahalle mahalle kapı kapı tüm gücümüzle halkımıza ulaşmaya çalışacağız. Bağcılar’a dokunmaya çalışacağız. HDP’yi kendimizi insanlara tanıtmaya çalışacağız. Yüzde 15’ler civarında bir karasız kitlenin olduğunu biliyoruz. Bu kararsız kitleye ulaşacağız.”
Editör: Haber Merkezi