BİTLİS/IĞDIR – HDP Bitlis İl Bakanı Rumet Dursun, salgın tehdidine rağmen belediyelere kayyım atanmasının AKP-MHP bloğunun gerçek yüzünü olduğunu belirtirken, Iğdır İl Eşbaşkanı Haydar Mızrak ise kayyımlar için gerekçeler oluşturulduğunu söyledi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde bulunan Batman, Silvan, Lice, Eğil, Ergani, Halfeli, Gökçebağ ve Güroymak belediyelerine kayyım atanmasına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis İl Başkanı Rumet Dursun ve HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Haydar Mızrak, iktidarın dünya tehdit eden salgınla mücadele yerine Kürtlere karşı siyasi soykırım operasyonlarını sürdürdüğüne dikkati çekti.


Söz konusu durumun AKP-MHP bloğunun faşizan gerçekliği olduğunu belirten Dursun, “Koronüvirüs nedeniyle oluşan boşlukta Kürtlerin tüm kazanımlarını ellerinden almak için yapılan siyasi soykırım operasyonudur. Bütün dünya devletleri halkların sağlığı için çaba harcarken AKP-MHP faşizmi Kürdü yok etme çabasındadır. Halkımızın iradesine yapılan saldırı bir nevi AKP-MHP bloğunun faşizan gerçekliğini bir kez daha görmekteyiz” dedi.


‘HDP BELEDİYELERİ ÖRNEK BELEDİYLERDİR’


AKP’nin kayyım atayarak gündem değiştirmeye çalıştığını ifade eden Dursun, “Türkiye'de ve Bakuri Kürdistan'da ciddi bir salgın var ve hükümet bunu saklamakta. HDP belediyeleri virüse karşı halk ile bütünleşen belediyeler arasında örnek belediyelerdir. AKP-MHP faşizmi HDP belediyelerinin çalışmalarını engellemek ve kendi vakalarını gündemden düşürme çabası ve peşindedir” diye konuştu.


HER YERDE MÜCADELE


Halkın sağlığını riske etmeden bulunduğu her noktada kayyımlara tepki göstermesi gerektiğini vurgulayan Dursun, “Halka çağrımız öncelikle sağlık koşullarına dikkat etmeli ve bulundukları her alanda ve mekanda faşizme karşı bir direniş kalesi olarak mücadelelerini sürdürmeli. Diktatörlüğe ve despotik sisteme asla boyun eğmeyen serhildan ruhu ile hareket eden halk gerçekliğimiz var. Virüs sebebi ile bunu fırsata çevirip belediyelerimize ve seçilmişlerimize saldırdılar” diye belirtti.


‘KAYYIMA GEREKÇE UYDURULUYOR’ 


HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Haydar Mızrak ise AKP’nin HDP’li belediyelere dönük 19 Ağustos 2019 tarihinde başlattığı ve hukuki olmayan kayyım politikasına devam ettiğini söyledi. Toplumsal uzlaşıya en çok ihtiyaç duyulan böyle bir dönemde dahi AKP-MHP’nin despotik politikalarında bir değişiklik olmayacağını bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Mızrak, şöyle devam etti: “Dünya küresel salgını yok etmek için ortak aklını ve tüm olanaklarını seferber ettiği bir dönemde bilimsellikten uzak AKP anlayışı, Kürt halkının iradesi ile mücadele etmeyi kendilerine uygun görmüştür. İrademizin gaspına yönelik bu uygulamayı kabul etmiyor ve halkımızın vicdanında bu anlayışı mahkum ediyoruz. Gözaltına alınan belediye eşbaşkanımız yargılaması devam eden ve tahliye olduğu dosyadaki suçlama ile tekrar gözaltına alınması kayyım atamasına gerekçe oluşturma gayretidir. AKP zihniyeti gerekçelere değil bahanelere göre hukuku işletmektedir.  Kamu sağlığınıza dikkate alacak şekilde bu anlayışı protesto ediyoruz.”
Editör: Haber Merkezi