HDP Bitlis milletvekilli aday adayı Mustafa ÖZCAN; Bitlis halkı iradelerine sahip çıkacaktır. Bu nedenle AKP' ye söyleyeceği sözünü seçimde söyleyecektir.

BİTLİS ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ ARZELLA BEKTAŞ :



Merhaba; Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

 1957 Bitlis-Hizan doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Hizan'da, liseyi Van'da tamamladım. Okul bittikten sonra 2 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Hürriyet Haber Ajansı'nda (HHA) Van ve Diyarbakır haber bürolarına bağlı olarak 8 yıl gazeteci olarak çalıştım.
12 Eylül askeri darbesi sonrasında 1983 yılında Erdal İnönü'nün genel başkanlığında kurulan SODEP Hizan İlçe Başkanı oldum. HEP-SHP seçim ittifakının olduğu 1991 seçimlerinde ilçe başkanlığı görevini yürütüyordum. Kürt siyasi hareketinin partileşmesiyle mücadeleme devam ettim. 1993 sonunda 12 yıl 6 ay hapis cezası aldım. üniversite eğitimim cezaevine girmemle yarım kaldı. 2003 yılında tahliye olduktan sonra Demokratik Toplum Hareketi (DTH) ve sonrasında partileşip Demokratik Toplum Partisi (DTP) olunca Bitlis kurucu yöneticisi ve Bitlis il yönetim kurulu üyesi ve üst kurul delegesi olarak görev aldım. Akabinde BDP Hizan İlçe Başkanlığı ve beraberinde DTK delegeliği görevlerini yürüttüm. 2009 yerel seçimlerinde belediye başkan adayı oldum, ancak YSK vetosuna takıldım. 2014 seçimlerinde Hizan Belediye Başkan adaylığı ve 2015 milletvekili seçimlerinde aday adayı oldum. HDP Bitlis İl Başkan yardımcılığı, üst kurul delegeliği ve DTK delegeliği görevlerini yürüttüm. Halen HDP Tatvan ilçe başkanlığı ve DTK delegeliği görevlerini yürütmekteyim. Tatvan'da ikamet ediyorum. Evliyim ve bir kızım var.

 Neden siyaset?
- Siyasi sorumluluk hayatın devamıyla birlikte bir takım beklentileri ve değişim taleplerini de beraberinde getirir. Bir siyasetçi olarak bağlı bulunduğum partiye , topluma katkıda bulunmuş olurum. Yani yaşamak ve yaşatmak için eşitlikçi, katılımcı, , özgürlükçü, çoğulcu, demokratik bir toplum düzeninin oluşması için sürdürdüğüm mücadeleme siyaseten devam ediyorum.

HDP’den aday olmak fikri ne zaman oluştu?
Aday olmak ve üretmek bir sorumluluğun devamını gerçekleştirmek ve sonuç almak isteğidir. Milletvekilliği de bu mücadelenin farklı bir mevzisidir. Bu hayatın devamıyla birlikte bitmeyecek bir sorumluluk olarak da anlaşılır olur.

 Siyasi geçmişinizden biraz bize söz eder misiniz?
HDP' ye ve ona gönül veren halkımıza soluk aldırmamak için neler yapıldığını hep birlikte görüyoruz. Ancak biz yapılan haksızlıklara sineye çekmeyeceğiz. Bu haksız ve adaletsiz tutuklamalara karşı dirençli olmak zorundayız. HDP' siz Türkiye'de siyasetin sağlıklı yol alamayacağını herkesin görmesi lazım. Bizler de bunun için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Eş Genel Başkanların dahi tutuklandığı bir dönemde Milletvekilleri olarak ne kadar etkili olabilirsiniz?
Türkiye siyaseti bir dönüm noktasında bulunuyor. 24 haziran seçimleri demokrasiye geçiş için çok önemli ve değerlidir. Kilitlenen demokratik siyaset seçimde alınacak başarıyla nefes alacak. Halklar arasındaki barışma süreci sağlıklı bir yola girecek.



Siyasi süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
AKP bu seçimde büyük yara alacak. Bunu hisseden AKP yönetimi yeni ittifak arayışına girdi. her şeyi tek başıma yapabilirim diyen kibirli AKP mantığı bu seçimde yerle bir olacak.
AKP'nin yenilgisini HDP ateşleyecek HDP'nin örgütlü ve kararlı mücadelesi halka daha da güven veriyor. Bu da AKP'yi fazlasıyla korkutmuş görünüyor. Belediyeler kayyum atanması, SELAHATTİN DEMİRTAŞ ve milletvekillerin rehin alınması bir seçim hazırlığı olduğu ortaya cıktı .

Bitlis halklarına bir çağrınız var mı?
HDP Bitlis'te her zaman iddialı olmuştur. Kaldı ki bu süreçte Bitlis merkez ve ilçelerinin belediye başkanlarını cezaevlerinde rehin tutup belediyelere kayyum projesiyle el konması unutulur gibi değil. Bitlis halkı iradelerine sahip çıkacaktır. Bu nedenle AKP' ye söyleyeceği sözünü seçimde söyleyecektir.
Editör: Haber Merkezi