ANKARA–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP’nin geçtiğimiz Kasım ayında olası bir depreme dair verdiği soru önergesine cevap gelmezken, araştırma önergesi ve kanun teklifi de AKP ve MHP oyları tarafından reddedildi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan 5 Kasım 2019 tarihinde depreme ilişkin Meclis Araştırma önergesi ve kanun teklifi vermişti. Muazzez Orhan tarafından depremle ilgili Meclis Başkanlığı’na verilen araştırma önergesi ve kanun teklifi de AKP-MHP oylarıyla reddedildi.Orhan verdiği önergede “Depremlerde can kayıplarının, yaralanma ve engelli kalma durumlarının daha az yaşanması, maddi ve manevi kayıpların önlenmesi için gerekli tespitlerin ortaya konulabilmesi, gerekli girişimlerin başlatılması ve yasal değişiklik ihtiyaçlarının ortaya çıkarılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadeleri yer almıştı.


'FARKINDALIK YILI OLSUN'


Orhan, “2020 Yılının Deprem Farkındalık Yılı İlan Edilmesi” için de Kanun Teklifi verdi. Kanun Teklifinin gerekçesinde, şu ifadeler yer almıştı: “Türkiye’nin ve özellikle bazı bölgelerinin /illerinin deprem riski yüksek olduğu tarihsel ve bilimsel olarak ortaya çıkmıştır. Bingöl, Muş, Van, Erzurum, Erzincan, İstanbul ve çevresi başta olmak üzere son yüz yıl içerisinde deprem yaşanmayan ve depremlerin tekrar etmediği bir bölge neredeyse yok gibidir. 6-7 şiddeti üzerinde yaşanan Adapazarı, Erzincan, Niksar-Erbaa, Tosya Ladik, Bolu-Geree, Varto, Karlıova, Gönen, Gediz, Yenice, Lice, Erzurum, Çaldıran, Erzincan, Ceyhan, Gölcük, Düzce ve Van depremlerinin saniyelerle ifade edilen süresi, yüz bine yakın yurttaşın ölümü ve yüz binlercesinin yaralanması ile sonuçlanmıştır.


Yüzde 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinden yer alan bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, birçok başlıkta deprem riskleri yüksektir. 30 büyükşehir dışında kalan köylerde zorunlu deprem sigortası bulunmamaktadır. Türkiye geneline binaların tasarımı, malzeme seçimi ve kullanımı açısından birçok risk artarak devam etmektedir.


Bu kapsamda 2020 yılının bu farkındalığı arttırmak, deprem riskleri hakkında toplumu bilinçlendirmek ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla ‘Deprem Seferberliği ve Deprem Farkındalık Yılı’ ilan edilmesi önemli bir başlangıç olacaktır.


Tüm yurttaşlara ulaşmayı hedefleyen bu farkındalık çalışması için kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin bir seferberlik yaklaşımıyla yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda öğrenci, öğretmen, imar ve vaizler ve kolluk kuvvetlerinin bilinçlendirilmesi çok yaşamsal sonuçları olan bir süreci başlatacaktır.”


SORU ÖNERGESİNE CEVAP GELMEDİ


Orhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, “Başta hastane ve okullar olmak üzere 2019 yılı itibariyle Türkiye’de “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne” uygun olmayan kamu binası sayısı kaçtır? Söz konusu kamu binalarının yönetmeliğe uyumlu hale getirilmesi için bir planlama mevcut mudur” diye sormuştu.

(MA)
Editör: Haber Merkezi